Az ember tragédiája, avagy Lucifer mozija

Az ember tragédiája hosszú éveken keresztül a kötelező olvasmányok listáján szerepelt, úgyhogy a legtöbb fiatal elsőkézből érintkezik vele. A 21. század azonban számítógépekről, videóklipekről és telefonokról szól, úgyhogy néha extra segítség kell a darab megértéséhez.

Érdekes, hogy a színház világában könnyen keverhetjük magát a színpadot és a vetítést, így került filmvászon a színpad közepére is. Miközben Ádám és Éva története egyre ment tovább, addig Lucifer a vásznon keresztül figyelte az eseményeket. Innentől kezdve a rendezés és a technika közös kapcsolatot teremtett, a néző pedig sokkal könnyebben tudta követni az események sorozatát.

Az akkori filmes jeleneteket a színházépület videóstúdiójában vették fel, és a greenbox technikát alkalmazták. A zöld háttérhez könnyen hozzá lehetett illeszteni a választott jelenetet, így nagyon hamar megláttuk az egyiptomi piramisokat és az athéni piacteret, de akár Párizs utcáit is. Nem kellett több száz embert felterelni a színpadra, mivel a technológia ezzel a feladattal is megbirkózik, úgyhogy könnyebben megjeleníthető a tömeg.

Eredeti történet látványos megoldásokkal

A rengeteg készülődés persze nem jelenti azt, hogy a szereplők pihenhetnek, hiszen a Tragédia leginkább gyors öltözésekből és hajszálpontosan kiszámított illeszkedésekből áll.

Persze, nemcsak a vászonról ismerjük fel a tipikus Tragédiás pillanatokat, hanem Isten, Lucifer valamit Ádám és Éva jelenlétéből is. A színházi kellékek szintén sokat dobnak az élményen, mivel az elején az emberpár egy hatalmas tenyérben foglalnak helyet, ami Istent jeleníti meg.

A paradicsomból való kiűzetés pillanatában ez a tenyér felemelkedik a levegőbe, és kiejti magából a békésen üldögélő párt. Innentől kezdve egy levegőben lógó tenyérré változik, ami a darab végén visszatér földre.

A Tragédia a Madách-mű betű szerinti olvasata, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fontossága. Az emberi értékek, Lucifer és Isten közbeavatkozása, valamint az első emberpár döntései a mai napig sokakat érdekelnek. A darab végén pedig a hatalmas kéz is visszaszáll a földre.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Az ágyi poloska a tiszta otthonokban is megjelenik

2021. november 3.|

Nincs annál rosszabb érzés, mint arra ébredni az éjszaka kellős közepén, hogy valami megcsípett minket. A szerencsésebbek csak reggel veszik észre az apró csípéseket, amik egy új betolakodót jeleznek: az ágyi poloskát.

Nem lett sikersztori az elektromos traktor

2021. október 30.|

Egy különleges ötlet és egy még bizarrabb kivitelezés eredményeképp az 50-es évek Szovjetuniójában megszületett az elektromos, hosszabbítóról működő traktor, a KhTZ-12. Sok-sok tervezés előzte meg és nagy eredményeket vártak tőle, de a történet nem lett

Különleges ajándékok férfiaknak

2021. október 8.|

Nem könnyű a férfiaknak ajándékot találni – mondják a nők. És ez sokszor így is van. A nők legalábbis másképp gondolkodnak, mint a férfiak. Ha megkérdezel egy férfit, hogy mit szeretne ajándékba kapni, akkor általában