Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns, modern dizájnnal rendelkeznek, bár ez azonban nem volt mindig így.

Hogyan jöttek létre az előregyártott házak?

Az előregyártott házak kezdetei meglehetősen tisztázatlanok. Úgy gondolják, hogy a Massachusetts állambeli Cape Annben 1624-ben épült egyik első épületet részben előre gyártották, és legalább egyszer áthelyezték. Néhány évszázaddal később, egészen pontosan 1801-ben John Rollo, az első orvos, aki alacsony szénhidrát tartalmú diétát írt elő cukorbetegség esetén, leírta a hordozható kórházi épületek korábbi használatát Nyugat-Indiában.

Mindezek ellenére, ha egy időpontot keresünk, a legvalószínűbb kiindulópont a Manning háza. A történet egy Henry Manning nevű londoni ácsról szól, aki 1837-ben részenként épített egy házat, és elküldte Ausztráliába, ahol összeszerelték. Az ötlet nagy sikert aratott, így Manning folytatta a házak darabokban történő szállítását. Az 1853-as év volt a legjobb év a hordozható házak Ausztráliába történő behozatalára, több százan érkeztek. Meglepő módon az általa küldött házak közül több még ma is áll.

Előre gyártott házak sikere

Az előregyártott házak legnagyobb sikere az Egyesült Államokban 1908-ban következett be. Az amerikai Sears Roebuck & Co. cég forradalmasította a lakáspiacot azzal, hogy olyan házakat tartalmazó katalógusokat dobott piacra, amelyeket a fogyasztó preferenciái szerint lehetett testre szabni.

1908 és 1940 között ez a vállalat évente egy katalógust dobott piacra, amelyben előregyártott házakat árultak a legkülönbözőbb stílusokban és méretekben. A nagyon egyszerű modellektől a lenyűgöző kastélyokig mindent bemutattak. Ezenkívül a házakhoz egy csomagot is mellékeltek, amely tartalmazta a ház építéséhez szükséges összes szerszámot.

Azzal, hogy a házak gyárakban épültek, jelentősen mértékben csökkenthető volt az építési idő. Ez több millió eladáshoz vezetett, és ezzel megkezdődött az előregyártott házak kultúrája az Egyesült Államokban, amely kétségtelenül ennek az építési stílusnak a vezető képviselője.

Az amerikai System-Built Homes

Frank Lloyd Wright építész nevét viseli, aki a moduláris házakat tűzte ki célul, mivel biztos volt benne, hogy ezek az épületek könnyebben hozzáférhetőek és ellenállóbbak lesznek, mivel csökkentik a költségeket és kimerítőbb gyártási folyamat keretében épülnek.

1911 és 1917 között a Richards Company számára kifejlesztette az American System-Built Homes nevű rendszert. Sikerült nagyszámú tervet készítenie arról, hogy hogyan lehet az épületek különböző részeit gyárakban megépíteni. Végül azonban beperelte a céget, és a projektnek vége lett. Úgy gondolják, hogy körülbelül 25 ilyen ház épült, amelyek közül 15 még mindig áll.

Dom-Ino

A 20. század egyik legbefolyásosabb építészének neve Charles Édouard Jeanneret-Gris, ismertebb nevén Le Corbusier. Az előregyártott házak iránt is rendkívül érdeklődött. 1914-ben szabadalmaztatta a Dom-Ino nevű rendszert. Ez a háború utáni újjáépítés rendszere volt.

Ház kerekeken

1930 és 1940 között egy olyan mozgalom alakult ki, amely egészen napjainkig tart. Megjelentek az első mobil előregyártott házak, amelyeket pótkocsin lehetett szállítani. Ezek a házak a lakókocsiparkok létezésének köszönhetően ugrásszerűen nőttek.

Csomagolt házak

Walter Gropius, a híres Bauhaus-iskola alapítója és igazgatója az előregyártott házak fejlesztésére összpontosított, mint a háború utáni németországi lakásproblémák megoldására. Az ő modern tervei befolyásolták ezeknek a házaknak a fejlődését és a következő évek építészetét. A csomagolt házak voltak a fő hozzájárulása, ami 1942-ben tervezett Konrad Wachsmann német építésszel együtt. Ezek a házak összeszerelt fapanelekből álltak, amelyeket fémlemezek segítségével kapcsoltak össze.

Mobilházak

1955-ben kezdték el fejleszteni az úgynevezett mobilházakat. Ezek moduláris házak voltak, amelyeket szállítani lehetett. Az Egyesült Államokban a kerekes házakra vonatkozó korlátozásokra adott válaszként hozták létre, mivel peronon lehetett szállítani őket.

Moduláris házak

Az 1975-ös évben születtek meg a mai elképzelésünkhöz közelebb álló előregyártott házak. A moduláris házakat Paul Rudolph építész tervezte. A konténereket a hajózási konténerek elveire alapozták, és moduláris, szállítható otthonként képzelték el őket. Ezek a házak gyakorlatilag készen érkeztek meg rendeltetési helyükre. Egy másik fontos részlet, hogy most először volt lehetőség két modul összekapcsolására, így azok bővíthetők voltak.

A készházak ma is tovább fejlődnek

Azóta az előregyártott házak egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a lakáspiacon. A könnyűszerkezetes ház és készházak tökéletesedtek, és ma nagyon sokféle gyárban készült, különböző értékű házzal találkozhatunk. Ráadásul manapság sokkal nagyobb a bizalom az ilyen típusú építkezések iránt. Valójában a nagy fejlesztők, mint például a Google és a Facebook, érdeklődést mutattak az ilyen típusú építkezések iránt.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

2022. november 12.|

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns,

Medence építés árak 2022-ben

2022. július 21.|

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami