Digitális nomád kisokos kezdőknek

Digitális nomádnak lenni az egyik legtöbbet hallott gondolat manapság, amikor az életmódról, az új munkaparadigmáról vagy a jövő szakmáiról beszélünk. Bár itt-ott halljuk ezt a kifejezést, nagyon kevesen tudják, hogy mit jelent digitális nomádnak lenni és mi a valóság ebben az életmódban.

A Planet Nomad most beavat minket a titkokba.

Mi az a digitális nomád?

Kezdjük az elején, a definícióval: a digitális nomád olyan személy, aki az internetet arra használja, hogy a foglalkozását gyakorolja vagy a tudását más személyeknek vagy vállalatoknak értékesítse. Más szóval, távolról dolgozik, ami lehetővé teszi számára, hogy “nomád életet” éljen, azaz mozgásban maradjon. Ebből a meghatározásból számos gondolatot vonhatunk le a jellemzők alapján.

Mozgásszabadság: csak egy számítógépre és megbízható internetre lesz szükségünk, hogy könnyen végezzük a munkánkat a világ bármelyik részéről. Magyarul az iroda ott lesz, ahol éppen mi vagyunk.

Különböző üzleti modellek: általában három típusú modellt szoktak azonosítani. A szabadúszó, a vállalkozó és az alkalmazott. Ezek között bármikor válthatunk, csak a jó céget kell megtalálni.

Életmód: A digitális nomádságra nem úgy kell tekinteni, mint egyfajta munkára vagy szakmára, hanem mint egy olyan életmódra, amely a munkahelyen végbemenő változásokat ötvözi azzal a döntéssel, hogy a saját életünk felett átvesszük az irányítást, és úgy éljük azt, ahogyan szeretnénk (és nem a társadalom által diktáltak szerint).

A munkakultúra változása

Az ipari forradalom után nem volt még egy olyan nagy változás, mint amit az internet megjelenésével és az úgynevezett információs korszakba való belépéssel tapasztalunk. Az új technológiák nyilvánvalóan mindent megváltoztattak. Hogyan kommunikálunk másokkal, hogyan alakítunk ki kapcsolatokat, hogyan értelmezzük a világot, és természetesen a munkánkat. Mi köze van ehhez a digitális nomadizmusnak és a munkakultúra változásának?

Mindannyian belefáradtunk már abba, hogy olyan irodában dolgozzunk, ahol nem halljuk a saját gondolatainkat, és a folyamatos megbeszélések zavarják a produktivitásunkat, vagy rosszabb esetben elfojtják a kreativitásunkat. Az internet hevében azonban egy új koncepciót kapunk, szabadabb és függetlenebb munkahelyeket, ahol a munkavállaló részt vesz a vállalat életében, döntéseket hoz és a célok elérésére törekszik.

Mintha erre lennénk programozva, mindannyiunkat arra tanítottak, hogy tanulnunk kell, találnunk kell egy jó állást, meg kell házasodnunk, házat kell vennünk, gyerekeket kell vállalnunk… De ha megtörjük az egyhelyben maradás gondolatát, akkor megnyílnak az ajtók egy szabadabb életmód felé, ahol utazva és dolgozva élhetünk.

Ehhez hozzá kell tennünk, hogy ezzel az új életmóddal együtt egy felelősségteljesebb gondolkodásmód is megjelenik. A rendszer áldozatának gondolatával szakítunk, és egy olyan felfogást alakítunk ki, amelyben mindenki maga dönti el, hogy mit akar az életében, és ennek megfelelően cselekszik. Természetesen a társadalmi nyomás nem szűnik meg, de ha az emberek tudatában vannak annak, hogy az életükért ők maguk viselik a felelősséget, akkor szabadabban tudnak cselekedni.

A digitális nomádok típusai

A digitális nomádok egyik jellemzője, hogy az interneten keresztül dolgoznak, de ez nem jelenti azt, hogy minden vállalkozás ugyanarra a modellre épül. Valójában három különböző típusú nomád létezik.

  1. Szabadúszó digitális nomád

A szabadúszó az, aki szolgáltatásokat értékesít. Vagyis felbérlik őket, hogy munkát végezzenek. Itt ezer dolog közül is választhatunk, ide tartozhatnak a fényképészek, szövegírók, vagy azok, akik havonta számláznak a cégnek.

  1. Digitális nomád vállalkozó

Ezt a passzív jövedelemhez hasonlíthatnánk, ahol mondhatni eladjuk a tudásunkat anélkül, hogy az időnk is elszaladna. Ebbe tartoznak a kurzusok, képzések, a saját, már működő cégek. Érdekesen hangzik, nem igaz? Az online reklám mellett van egy másik módja is a passzív jövedelemszerzésnek az online üzletben: az infó-termékek. Az infó-termék olyan digitális termék, amelyben az alkotó elmagyarázza vagy átadja a tudását és tapasztalatát egy témával kapcsolatban.

  1. Digitális nomád alkalmazott

Ez leginkább a Home Office-hoz hasonlít, mivel van egy cég, aki alkalmaz minket, mi pedig a számítógépen keresztül dolgozunk, de közben bárhol lakhatunk. Csak azokkal a cégekkel kivitelezhető, ahol nem kell hetente vagy havonta személyesen is megjelenni, így akár utazgathatunk is. Ebben az esetben külön előnynek számít, hogy nem kell vállalkozást alapítani.

Mire van szüksége a digitális nomádnak?

A számítógépen és az interneten kívül egy dologra van igazán szüksége: utasbiztosításra. Amikor mindig más országban tartózkodunk, akkor nem könnyű orvoshoz menni. Digitális nomádként nemcsak az orvosi vészhelyzetekre vagy kezelésre, az elveszett vagy ellopott poggyászra, a járatkésésekre kell gondolni, hanem arra is, hogy az összes munkaeszközünket elveszítjük. Az utasbiztosítás célja, hogy fedezze mindazt, ami az utazás során rosszul sülhet el, és Murphy törvényét ismerve rosszul is fog elsülni, tehát érdemes ezzel kezdeni a munkát.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

2022. november 12.|

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns,

Medence építés árak 2022-ben

2022. július 21.|

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami