Kapuzárási pánik, avagy egy új Szentivánéji álom

Shakespeare tollából rengeteg használható és élvezhető darab született, mint például a Szentivánéji álom. Mohányi János és Mohácsi Iván azonban máshogy értelmezték a darabot, inkább egy középkorú házaspár váltságba jutott házasságát mutatták be, ami megnyerte a legjobb rendezés, a legjobb női mellékszereplő és a legjobb jelmez díját.

A darab mondanivalója teljesen érthető, hiszen sehogy sem tudunk a másik nélkül meglenni, azonban a bánásmódunkon is érdemes lenne finomítani. Az őszinteség nehezen áll a szánkra, és a valódi érzéseinket sem tudjuk felfedni, miközben az életben mindent fontosabbnak tartunk annál, ami valóban fontos lenne. Legalábbis erről szól a szombathelyi Szentivánéji álom.

Régi történet, új meglátások

A darab alapszituációja, hogy a négy fiatal közül senki sem azt az embert szereti, akit kellene. Az egyiket az apja házasítani, a másik szintén másba szerelmes, de még a tündérkirály és a tündérkirálynő is megállás nélkül veszekednek. Ez a mellékszál a többi előadásban nagyon finoman jelenik meg, itt viszont megadja a négy órás előadás gerincét, hiszen megkapjuk a középkorú párunkat.

A kapuzárási pánikban küzdő felek nemcsak szeretőt tartanak, hanem megpróbálnak keresztbe tenni a másiknak, ami rengeteg vicces és kevésbé vicces szituációnak ad lehetőséget. Mindketten úgy próbálnak fiatalabbá válni, hogy egy fiatallal szűrik össze a levet. Lehet, hogy tündérkirályokról van, azonban mindenki tudja, hogy az átlag, halandó ember is hasonló problémákkal szokott küzdeni.

A dráma különlegessége, hogy több metafora is megjelenik, mint például a hatalmas terhet vonszoló alakok. A néző eleinte csak a kötelet látja, amit mindennél jobban rángatnak, de csak a második felvonás végén derül ki, hogy ott bizony nincs semmi. Ezzel ki is mondják a darab legfontosabb eszméjét: ma is olyan dolgokkal vagyunk elfoglalva, amik valójában nem fontosak.

Jó lenne, ha az ilyen előadások után elgondolkodnánk az élet igazságain, ha máshogy nem, akkor a darabban szereplő varázslatos pipacslé segítségével, amiből a nézők is kapnak egy kicsit.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

A fogmosás már évszázadok óta létezik

2023. november 30.|

Az ókortól a 21. századig a fogkefe a világ számos kultúrájában a mindennapi élet szerves részét képezte. A világ különböző kultúrái sokféle anyagot használnak, a különleges arakfa ágaktól kezdve, a madártollakig és a disznószőrig.

Sosem késő egy új szakmát megtanulni

2023. október 23.|

Amikor eljön a pályaválasztás ideje, fiatalként, kamaszként, azt gondoljuk, egy életre választunk szakmát, és akadnak, akik a választott szakmában meg is találják a hivatásuk.

Ma már húsz millió forint alatt nem lehet építkezni, vagy mégis?

2023. szeptember 30.|

Az otthonteremtés a mai bizonytalan gazdasági helyzetben bizony nem könnyű feladat. Most azért nem akarunk építkezni, mert bizonytalanok a munkakörülményeink, most a pénzügyeink okoznak fejtörést, de a gazdaság is olyan változékony, inkább majd később vágunk