Kapuzárási pánik, avagy egy új Szentivánéji álom

Shakespeare tollából rengeteg használható és élvezhető darab született, mint például a Szentivánéji álom. Mohányi János és Mohácsi Iván azonban máshogy értelmezték a darabot, inkább egy középkorú házaspár váltságba jutott házasságát mutatták be, ami megnyerte a legjobb rendezés, a legjobb női mellékszereplő és a legjobb jelmez díját.

A darab mondanivalója teljesen érthető, hiszen sehogy sem tudunk a másik nélkül meglenni, azonban a bánásmódunkon is érdemes lenne finomítani. Az őszinteség nehezen áll a szánkra, és a valódi érzéseinket sem tudjuk felfedni, miközben az életben mindent fontosabbnak tartunk annál, ami valóban fontos lenne. Legalábbis erről szól a szombathelyi Szentivánéji álom.

Régi történet, új meglátások

A darab alapszituációja, hogy a négy fiatal közül senki sem azt az embert szereti, akit kellene. Az egyiket az apja házasítani, a másik szintén másba szerelmes, de még a tündérkirály és a tündérkirálynő is megállás nélkül veszekednek. Ez a mellékszál a többi előadásban nagyon finoman jelenik meg, itt viszont megadja a négy órás előadás gerincét, hiszen megkapjuk a középkorú párunkat.

A kapuzárási pánikban küzdő felek nemcsak szeretőt tartanak, hanem megpróbálnak keresztbe tenni a másiknak, ami rengeteg vicces és kevésbé vicces szituációnak ad lehetőséget. Mindketten úgy próbálnak fiatalabbá válni, hogy egy fiatallal szűrik össze a levet. Lehet, hogy tündérkirályokról van, azonban mindenki tudja, hogy az átlag, halandó ember is hasonló problémákkal szokott küzdeni.

A dráma különlegessége, hogy több metafora is megjelenik, mint például a hatalmas terhet vonszoló alakok. A néző eleinte csak a kötelet látja, amit mindennél jobban rángatnak, de csak a második felvonás végén derül ki, hogy ott bizony nincs semmi. Ezzel ki is mondják a darab legfontosabb eszméjét: ma is olyan dolgokkal vagyunk elfoglalva, amik valójában nem fontosak.

Jó lenne, ha az ilyen előadások után elgondolkodnánk az élet igazságain, ha máshogy nem, akkor a darabban szereplő varázslatos pipacslé segítségével, amiből a nézők is kapnak egy kicsit.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

2022. november 12.|

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns,

Medence építés árak 2022-ben

2022. július 21.|

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami