Vásárlás, felújítás, eladás – az ingatlanpiac lehetőségei

Az ingatlanpiac állandó mozgásban és fejlődésben van. Vannak időszakok, amikor az ingatlanárak stagnálnak, sőt egyes területeken még csökkennek is. Azonban általánosságban elmondható, hogy amikor a gazdasági helyzet stabilizálódik, az árak ismét emelkedi szoktak. Ez az, ami miatt az ingatlanvásárlás mint befektetés már több évtizede elterjedt.

Éppen ezért az ingatlanszektorban elfogadott gyakorlat a vásárlás, felújítás és eladás körforgása. De vajon megéri ezt az életmódot választani?

A válasz erre a kérdésre nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A Rentalias szerint a valóságban sok tényezőtől függ, hogy jó befektetés-e egy ingatlan megvásárlása felújítás és eladás céljából. Mindenféle szempontot figyelembe kell venni, mind az ingatlannal, mind annak elhelyezkedésével kapcsolatban, hogy az nyereséges legyen.

Vásárlás, felújítás és eladás: miből áll ez?

Az ingatlanok vásárlásából, felújításából és értékesítéséből álló ügylet nem bonyolult. Egy magánszemély vagy egy vállalat megvásárol egy felújításra szoruló lakást, házat vagy üzlethelyiséget, felújítja, majd magasabb áron eladja. Ha az eladásért kapott ár jelentősen magasabb, a művelet sikeres volt. Ha az eladás nem hoz sokkal magasabb árat, az ügylet kudarcot vall, hiszen rengeteg pénzt költöttünk a felújításra.

Sokan olyan épületeket keresnek, amik első ránézésre nagyon rossz állapotban vannak, mivel így jóval a piaci áruk alatt tudják megszerezni. Ez azonban magasabb beruházási költségeket hoz magával. Minden épületnél más szempontokat kell figyelni, de általában a padlóburkolattal, a külső és belső ácsmunkákkal, valamint a falak javításával szokott kezdődni. A munka befejezése után a cél az, hogy az ingatlan vagy az ingatlanüzemeltetéshez használt helyiségek újszerűvé váljanak.

Milyen típusú ingatlan alkalmas vásárlásra, felújításra és eladásra?

Ahhoz, hogy egy adás-vételi befektetés nyereséges legyen, nem mindegy, hogy mit választunk. A vásárláshoz, felújításhoz és eladáshoz egy sor követelménynek kell megfelelnie. Az első az, hogy nem számít, ha sok felszíni hibája van, amíg a szerkezete jó állapotban van, és sok természetes fény éri. Ellenkező esetben sötét ingatlan lesz, még akkor is, ha felújítottuk, és nem lesz sok vevő rá.

A kivitelezésen kívül fel kell mérni az ingatlant és annak szolgáltatásait is. Lakásnál és háznál is fontos szerepet játszik az elhelyezkedés, a közeli szolgáltatások és a közlekedés. Ha kereskedelmi ingatlanról van szó, akkor figyelembe kell venni az utat is, amelyen található, és azt is, hogy milyen típusú vállalkozásnak szánják.

Célszerű elkerülni a problémás és rosszhírű területeken lévő ingatlanok vásárlását, mert ott az minden bizonnyal veszíteni is fog az értékéből. Hiába hagyjuk tökéletes állapotban, nagyon kevés esetben fog jelentős nyereséget elérni. Ilyenkor csak egy kivétel létezik, ha önkormányzati, regionális vagy magánintézkedéseket terveznek a terület fejlesztésére. Ha például egy területet teljesen átalakítanak, és annak szolgáltatásait és új lakásait növelik, akkor jó befektetési lehetőséggé válik.

Felújítás, egy lényeges lépés, amely a siker nagy részét eldönti

A megfelelő ingatlan megvásárlása mellett az is fontos, hogy az eladás előtt gondoskodjunk a felújításról. Nem tanácsos csak egy ráncfelvarrást elvégezni, olcsó anyagokkal és kevés változtatással. A legcélszerűbb, ha a teljes felújítást a szakemberekre bízzuk, mivel nem csak az anyagokra és a berendezésekre kell ügyelni, hanem a stílusra, amit képviselni akarunk.

Ha tehát egy bizonyos vásárlóerővel rendelkező, városias, gyermek nélküli, modern ízlésű, minimalista stílusú vevőt keresünk, nem tudjuk ugyanazt a felújítást elvégezni, mint egy gyermekes házaspár esetében, akik esetleg a japán vagy skandináv stílust részesítik előnyben. Ebből a példából az is kitűnik, hogy az ízlésük mellett más is különbözik, a preferenciáik és igényeik is teljesen eltérőek lesznek.

Természetesen a felújítás után az ingatlannak újnak kell kinéznie, és a megjelenésének korszerűnek és modernnek kell lennie, függetlenül attól, hogy milyen stílusban újították fel. Ez lesz a másik kulcsfontosságú szempont, hogy a vásárlás jó befektetés legyen. Mert ez – figyelembe véve a mindenkori piaci és gazdasági helyzetet – általában igen jövedelmező eredménnyel szokott zárulni.

Összességében elmondhatjuk, hogy az ingatlanpiac kiismeréséhez nem kell egyetemet végezni, azonban elengedhetetlen a jó érzék. Meg kell találni az a várost és azt a zónát, ahol megéri befektetni, majd fel kell kutatni a jó alapokra épült lakást vagy házat. Ha a szerkezetben nincs baj, akkor a felületi problémák javítását bármelyik cég elvégzi nekünk, figyelembe véve a végső stílust.

Innentől kezdve csak a zóna tanulmányozása van hátra. Ehhez ne csak a jelenlegi épületeket nézzük, hanem keressük meg a tervezett újításokat és önkormányzati terveket is. Lehet, hogy egy hamarosan épülő kincs van a közelben, mi meg nem is tudunk róla. És talán elveszítünk pár napot vagy hetet a kutatással, de a végső eredmény a sikeres eladás lesz.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

2022. november 12.|

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns,

Medence építés árak 2022-ben

2022. július 21.|

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami