A Cromwell Ifjúsági Színtársulatról emlékezünk

10 évvel ezelőtt teljes gőzzel folytatta munkáját a Cromwell Ifjúsági Színtársulat, amit a nagyon fiatal, mindössze 15 éves Horváth Soma indított el. A közeli városokban és falvakban hamar híre ment a kezdeményezésnek, ami több premiert és szinte mindig teltházat jelentett.

5 éves szülinapi programok

Nem több, mint öt éves működés után 12 premiert és közel 100 előadást tudtak maguk mögött, amit az emberek tényleg örömmel látogattak. Az egykori születésnapi előadás-sorozatra tavasszal került sor, és nagyon sok különlegességet terveztek. A nézők láthatták a Hyppolyt a lakáj című darab érdekességeit, és a megszokott prózai darab mellé zenei pillanatokban is gyönyörködhettek. Az előadás során felcsendültek a közismert Hyppolyt klasszikusok, amiket élő zongorakíséret színesített. A produkcióban a város által jól ismert színészek és színésznők vettek részt, az élőzene mellé tűzijátékkal is kedveskedtek a közönségnek.

A Cromwell Ifjúsági Színtársulat nagy tervekkel állt neki a 2009-es évnek, bár akkor még nem tudták, hogy hamarosan el kell búcsúzniuk a társulattól és a nézőktől. Úgy tervezték, hogy a tavasz végén ismét színpadra engedik az emberek kedvenc gengszterét, Oscart, aminek a különlegessége az volt, hogy a színpadon került kialakításra a nézőtér, így tényleg minden mozdulatot és arcrezdülést látni lehetett.

Jó ötletek, jó kialakításban

Itt persze nem álltak le, mivel a színtársulatok előnye, hogy több darabbal is készülnek, így mindenki megtalálja a kedvencét. Júniusban mutatták be a Magyar kabarét, amiben több klasszikus jelentet is helyet kapott, mint például a Bodrogi Gyula alakításában híressé vált Óvszeres, vagy a Körmendi János és Gálvölgyi János-féle Optikus című jelenetek.

Az évadot végül két szombathelyi fiatal zárta, akik nagyszerű krimi komédiával készültek a nézők számára. Mind a ketten az amatőr filmes stúdióhoz tartoztak, és sikeresen megtöltötték a nézőteret a munkájukkal.

kép: nyugat.hu

A nyári szünet végén a társulat még egy nagy premiert tartott, amire közel 400 ember volt kíváncsi. Öt év telt el a színtársulat megalapítása óta, egyre nagyobb sikereket értek el az egész megyében, most azonban szomorú hírt közöltek a többiekkel: bezárják a kapukat.

Pályázatok nélkül nincs színház

Közhelynek tűnhet, de a világban mindenhez pénzre van szükség, enélkül elképzelhetetlen a fejlődés és a minőségi produkciók elkészítése. A Cromwell Ifjúsági Színtársulat nonprofit szervezetként működött, főleg pályázati forrásokból és az előadások bevételeiből tartották fenn magukat. Azonban a kritikus évben két pályázatukat is elutasították, ami azt jelentette, hogy nagy összegtől estek el. Ha mindez nem lett volna elég, akkor kaptak egy kis gazdasági válságot is, ami a világ összes cégét érintette.

Az sem könnyítette meg a dolgot, hogy a társulaton belül eltérő politikai szelek fújtak, ami az akkori képviselői közgyűléseken is meglátszott, átrendeződtek a döntéshozói erővonalak. Sajnálattal fogadták, hogy a városnak nem volt többé szüksége ifjúsági színtársulatra, legalábbis a politikai mozgalmak szerint, miközben a művészetükkel éppen a város hírnevét öregbítették.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Az ágyi poloska a tiszta otthonokban is megjelenik

2021. november 3.|

Nincs annál rosszabb érzés, mint arra ébredni az éjszaka kellős közepén, hogy valami megcsípett minket. A szerencsésebbek csak reggel veszik észre az apró csípéseket, amik egy új betolakodót jeleznek: az ágyi poloskát.

Nem lett sikersztori az elektromos traktor

2021. október 30.|

Egy különleges ötlet és egy még bizarrabb kivitelezés eredményeképp az 50-es évek Szovjetuniójában megszületett az elektromos, hosszabbítóról működő traktor, a KhTZ-12. Sok-sok tervezés előzte meg és nagy eredményeket vártak tőle, de a történet nem lett

Különleges ajándékok férfiaknak

2021. október 8.|

Nem könnyű a férfiaknak ajándékot találni – mondják a nők. És ez sokszor így is van. A nők legalábbis másképp gondolkodnak, mint a férfiak. Ha megkérdezel egy férfit, hogy mit szeretne ajándékba kapni, akkor általában