Dr. Sill Aba Ferenc elnyerte az Év Vasi Embere díjat

Dr. Sill Aba Ferenc rengeteget tett Vas megyéért, amit az bizonyít, hogy az Év Vasi Embere címmel illették. Nemcsak a város, hanem a megye is összeült, hogy megtalálják a tökéletes jelöltet, akinek az életéből összegyűjtöttük a legfontosabb pillanatok.

A kezdetek

Ferenc 1925. augusztus 12-én született Csallóközcsütörtökben. A gimnáziumot több helyen is elkezdte, azonban Esztergomban fejezte be, ahol gond nélkül megszerezte az érettségit. 1946-50 között visszatért Szombathelyre, ahol a Ferences Teológiai Főiskolán tanult, és egy évvel a sikeres befejezés előtt a szerzetesi fogadalmát is letette. 1950. június 18-án Kovács Sándor püspök pappá szentelte, így elkezdődött a szerzetesi útja.

Érdemes megállni egy kicsit a dátumnál, mivel ebben az évben több különleges esemény történt. Az akkori pápa szentévet hirdetett Jézus születésének 1950. évfordulója alkalmából, ugyanakkor a világot a terror jellemezte. A vasfüggöny mögött a történelem legsúlyosabb megpróbáltatása várt a magyar egyházra, mivel a szerzetesrendeket elkezdték felosztani. Tizenkétezer férfi és nő, pásztorok, tanárok és ápolók mentek el, a rendházak elnéptelenedtek. A Rákosi-rendszer szó szerint el akarta nyelni a vallást.

Bátran az üldözés ellenére

1950. június 10-én kezdődött a kolostorok felszámolása és megszüntetése. Az ország területén összehangolt támadást indítottak, ami leginkább az ország dél-nyugati részét érintette. A szerzeteseket titokban, leponyvázott autókon szállították el, amikor a hír Szombathelyre is megérkezett. Az elöljáróság úgy döntött, hogy a teológusokat hazaküldi, úgyhogy Sill Aba Ferenc is elindult, miközben teljes erővel készült a pappá szentelésére. Első miséjét nagyon szerény körülmények között mutatta be, miközben a közeli városokban megállás nélkül zajlottak a likvidálások.

kép: szombathely.hu

A ferences rendi élet felszámolása utána Ferencet az egyházmegye teológusai közé vették fel, és a Budapesti Központi Szemináriumba folytatta a tanulmányait, ahol doktori minősítést nyert. Innentől kezdve megállás nélkül ment egyik helyről a másikra, hol papként, hol közjegyzőként, hol szentszéki kötelékvédőként eljárva. Volt püspöki bírósági elnök, egyházmegyei könyvtáros, és 1980-től az Egyházmegye Könyvtár és Levéltár igazgatója.

Hittel egy egész életen át

1989. szeptember 15-én Szombathely visszaszerezte a ferenceseknek járó templomot, ahol Sill Aba Ferenc elfoglalta a plébánosi helyét. Innentől kezdve megállás nélkül részt vett az ország életében, miközben saját könyveivel is a népét szolgálta. Megírta szülőhelyének monográfiáját, közleményei, tanulmányai jelentek meg, szerkesztőként is segédkezett és műalkotásokról adott tájékoztatót.

A nevét minden ferences ismeri, mivel nagy szerepe volt a Rend újraindításakor. Büszkén vallotta, hogy Isten országát minden embernek ismernie kell, amiben megállás nélkül dolgozott. A papi szolgálata hamar elérte a 60 évet, azonban nem törődött a múló idővel, a divatokkal, hanem végig hű maradt a hivatásához, szolgálta az embereket és Istent. A személyes példájával azon kevesek közé tartozik, akik tényleg hiteles és követendő életet élnek.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Ezek a legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövények

2024. január 12.|

Úgy tűnik, manapság újjáéled a tudományos és az általános érdeklődés a gyógynövényes orvoslás iránt, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évek során igencsak megnőtt a kutatások száma ezen a területen.

A fogmosás már évszázadok óta létezik

2023. november 30.|

Az ókortól a 21. századig a fogkefe a világ számos kultúrájában a mindennapi élet szerves részét képezte. A világ különböző kultúrái sokféle anyagot használnak, a különleges arakfa ágaktól kezdve, a madártollakig és a disznószőrig.