Különleges ajándékok férfiaknak

Nem könnyű a férfiaknak ajándékot találni – mondják a nők. És ez sokszor így is van. A nők legalábbis másképp gondolkodnak, mint a férfiak. Ha megkérdezel egy férfit, hogy mit szeretne ajándékba kapni, akkor általában előbb fel tudja sorolni azt, hogy mit nem.

Nem kér pulcsit, zoknit, nyakkendőt, színházjegyet és órát is ritkán, abba is bele kell először szeretni kívül-belül, akármelyik nem jó.

Mert egy férfinak sokszor nem egy konkrét ajándék a találó, hanem az, ha valami nem hétköznapit kap, valami különleges ajándékot, ami felkelti az érdeklődését. Amibe beleszeret. És hát valljuk be, kevés az ilyen holmi, legalábbis ritkán találkozik vele az ember az utcán, hogy na, ez kell, tehát nehéz erre előre készülni és konkrétan erre vágyni. Főleg válaszolni olyan kérdésekre hirtelen, hogy mit szeretne az ember ajándékba. Vagy találkozik vele a férfi vagy nem.

Mégis milyenek a különleges ajándékok férfiaknak?

Amolyan „kell”-dolgok. Például olyan, ami nem csak egy dísz vagy egy funkciótlan tárgy, hanem használható is, méghozzá kényelmesen, praktikusan, sokoldalúan. Bár a férfiak igen nagy részének igenis fontos a külcsín, de másképp, mint a nőknek. Míg a nők többségének egy dekoratív tárgy önmagában is kedves lehet, mindenfajta funkció nélkül, addig a férfiaknak a szép külső és a jó belső, azaz a hasznosság mértéke együtt szerez örömöt.
Talán evolúciós genetika, nem tudom, de kérdezd meg, bármelyik férfit! Ha egy használati tárgy lehet szép is, akkor azt fogja választani és nem a semmitmondó külsejű verzióját.

Van például egy magyar alkotó férfi, Kollár Adrián, aki Carver Mind márkanév alatt díszített baltákat, fejszéket készít. Na, ez a cucc pont egy tipikus „kell”-ajándék az erősebb nem számára. Ezek a balták olyan különleges ajándékok férfiaknak, amik nem jönnek szembe minden üzlet kirakatában. Gyönyörűen megmunkált darabok, jelentéssel, tartalommal és történettel bíró mintákkal, miközben a minőségi anyagoknak és a megmunkálásnak köszönhetően bátran befoghatóak favágásra vagy egyéb férfias munkákra.

Munkára? Ó, dehogy! A férfinak valójában ez nem munka. Egy ilyen balta vagy fejsze használata igazából játék. Játék, mert lehet vele alkotni, teremteni, bütykölni, megmunkálni és egyúttal gyönyörködni is benne. Egy ilyen fejsze nehéz, kemény, fémből van és magasztosan csillog, miközben az íves vonalak szemet gyönyörködtetők, akárcsak egy csodás női test, amin időzni lehet. Különleges darab, az biztos.

A férfiak szeretik a játékot. A játék pedig legyen férfias. Amivel erejük, megoldóképességük, szép iránti érzékük és vágyuk egyszerre beteljesül. Hát, szerintem ilyenek a különleges ajándékok férfiaknak.

És ha egy férfi meglát egy ilyen díszes baltát, onnantól kezdve tudni fogja, hogy mit szeretne ajándékba kapni. Egy ilyet. Ez egész biztos. Esetleg személyre szabva, mert olyanra is van lehetőség. Adrián ugyanis akár a fejsze fejébe, akár a nyelébe bele tudja marni az ajándékozott monogramját vagy bármilyen számára kedves mintát.

Elképesztő egyébként, hogy milyen hamar szerelemmé válik egy ilyen különleges ajándék. Kinyitod a dobozt (feltéve, hogy dobozban kérted), rád csillog a részletesen, nagy gonddal kidolgozott minta és rabul ejt. Nincs menekvés. Belegondolsz, hogy mennyi munkát takar egy ilyen eszköz, aztán végül inkább bele sem mersz gondolni. Még nőket is elvarázsol, bár ők inkább a vitrinben nézegetnék, mint egy elképesztően különleges lakberendezési tárgy, amit nem lehet akárhol kapni. Egy igazi ereklye.

Nem csak az alkotó tehetsége sugárzik ezekből a különleges ajándékokból, hanem pontosan az, amit ő maga férfiként is szeret egy tárgyban. Beletette mindazt az erőt és szépséget, amit fontosnak talál.

Ha tehát egy férfinak keresel jó ajándékot, akkor le a futószalagon gyártott, haszontalan vackokkal! Le a valódi alkotást nélkülöző, unalmas, tucat ajándékokkal!

Ha egy férfi számára keresel különleges ajándékot – legyen az évforduló, szülinap, karácsony, köszöntőajándék vagy bármilyen jeles esemény -, akkor megtaláltad.

Érdemes egyébként elkalandoznod a Carver Mind oldalára minden tekintetben!

Nem csak az eddig elkészült remekművek gyönyörű fotóit böngészheted végig, hanem olyan történeteket, hiedelmeket, mondákat, jelentéseket olvashatsz a szebbnél-szebb baltamintákról, amik egy kicsit el fognak repíteni ezekbe a különleges világokba. Néha úgy fogod érezni magad, mint egy időutazó vagy mint egy fantasy film szereplője. És ezáltal kicsit a lelked is töltődni fog az oldalon időzve.

Nekem legalábbis felemelő újra meg újra böngészni az oldalt, lesni az új alkotásokat. Sőt, már elképzeltem, ahogy Édesapám átveszi és kibontja majd a külön neki szánt, egyedi monogramos, Csodaszarvas mintás baltáját a 70. szülinapján. Éppen most készül. :) Előttem van Apu egyik arca, amit csak ritkán láttam az évek során, amikor ajándékot bontott. Ez az ajándék telibe fog találni és ő nem tudja majd leplezni az örömét.

Lesz egy saját, díszített baltája, amit az unokái is tovább fognak vinni. Egy családi ereklye varázslattal, szépséggel, időtlenséggel, tartalommal. Én pedig örülni fogok, hogy eszébe jutok majd róla, akárhányszor csak ránéz.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Ezek a legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövények

2024. január 12.|

Úgy tűnik, manapság újjáéled a tudományos és az általános érdeklődés a gyógynövényes orvoslás iránt, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évek során igencsak megnőtt a kutatások száma ezen a területen.

A fogmosás már évszázadok óta létezik

2023. november 30.|

Az ókortól a 21. századig a fogkefe a világ számos kultúrájában a mindennapi élet szerves részét képezte. A világ különböző kultúrái sokféle anyagot használnak, a különleges arakfa ágaktól kezdve, a madártollakig és a disznószőrig.