Jánosháza története és jelene

Jánosháza a Nyugat-Dunántúlon található, Vas megye egyik kisebb városa. Ha el akarunk utazni, akkor Vas megye keleti részére menjünk, a Marcal völgyében fogjuk megtalálni. Keleti határa leginkább sík terület, a Marcal felé azonban ereszkedik, nyugat felől pedig a Mosó-árok völgyének a dombosabb része állja a határát.

Ha valaki dél felé akarja elhagyni, akkor egy nagyobb kiterjedésű erdőbe ütközik bele, úgyhogy kimondhatjuk, hogy természetes határai vannak.

A település könnyen megközelíthető, mivel a 8-as és a 84-es főutak kereszteződése közel helyezkedik el. A főutak csomópontja a belterület felől érhető el a 8435-ös úton keresztül. Megközelíthetjük Keszthely felől, Karakó felől és Kemenespálfa felől is, az utak minősége teljesen megfelelő, még a hidegebb hónapok során is biztonságosan lehet közlekedni rajtuk. Külön érdekesség, hogy vonattal is elérjük, a Jánosháza vasútállomáson kell leszállnunk, ami a Zalaegerszegtől Boda útvonalon érhető el.

Jánosháza pár évszázada létezik

Jánosháza történelmében több érdekes felfedezést is meg lehet említeni. A fentebb említett kereszteződések táján Lázár Jenő tár fel egy halomsírt, amiben hat darab urnasírt fedeztek fel. Ezeknek a különlegessége, hogy a bronzkorból maradtak fenn, ahol a korai urnamezős kultúrát bizonyítják. Ennek során a helyet nemzetközileg elfogadták, és azóta is Jánosháza-Farkasgyepű csoportként emlegetik.

Valamivel később Fekete Mária tárt fel egy újabb sírt, ami ugyanehhez a kultúrához kapcsolatható, azonban egy korábbi fázisra utal. Minden bizonnyal több kisebb halom lehet még mindig a területen, úgy hiszik, hogy a Magasparton, az Alsóerdőn és a Fürdődombon kéne keresgélni. Ezekben a közösségekben ma is felfedezhetőek a korábbi városi építkezésre utaló jelek.

Jánosháza birtokosai

Miközben sok város már az ókorban is létezett, Jánosházáról csak a tizenötödik századból maradtak fenn írásos emlékek. Ebből következtetünk arra, hogy az akkori tulajdonosról kapta a nevét, aki a szomszédos Varsányt is birtokolta. Joannes Ormuzd kisvára ma inkább egy romos várkastélyhoz hasonlít, de legalább a János nevet tovább vitte az utókor.

Jánosházának több tulajdonosa is volt, Joannes után a somlói uradalomhoz csatolták, a tizenhatodik század elején pedig Bakócz Tamás kapta meg, aki egy dominikánus pap volt az akkori időkben. Tőle örökölte tovább Erdődy, aki eleinte jobbágy volt, majd szintén papi útra lépett, a nemességét pedig Hunyadi Mátyástól kapta meg. Sajnos nem bírta megtartani a települést, a devecseri Choron családnak adták zálogba, akik örökbirtokként erősítették meg a szerzeményüket. A család kihalása után a leányági örökösöktől sikerült visszaszerezni, úgyhogy ismét Erdődyhez került.

A település virágkora

A település a tizenhatod század után élte a virágkorát, mivel a várkastély tövében jelentős katonai tábort tartottak, ami hozzájárult a község fejlődéséhez. A környező települések szintén kaptak belőle, azonban Jánosháza lett a birtokok középpontja. Az erejét segítette a főút közelsége, úgyhogy 1750-ben már négy utcával büszkélkedett, ami az osztrák csapatok gyújtogatása után terjeszkedett el.

Fotó: Bonyhádi Zoltán, nyugat.hu

A tizennyolcadik század után járási székhely is volt, és több zsidó család telepedett le, akiknek a száma annyira megnövekedett, hogy külön iskolát és zsinagógát építettek. Azonban ilyenkor is a vásárokat tartották az első helyen, ahonnan az egész környékről áramoltak az eladók és az érdeklődők. A vásár erejét csak a közeli közösségek tudták megtörni, amikor saját vásártartási engedélyt szereztek.

Várossá válik

Ebben az időben több fontos helyi esemény is történt, egyszer egy evangélikus prédikátort is elűztek, ami után új templomot kellett felépíteni a katolikusoknak. A régi fa épület helyére kőből építettek, amit az Erdődy család is támogatott, így a barokk stílus a mai napig megtekinthető. A főoltárnál szintén egy barokk stílusú fakép áll, ami Jézus mellett több szentet is ábrázol. A kifinomult művészeti alkotások hatalmas lépésnek számítottak abban az időben, mára pedig igazi látványosságként tartják fenn.

Érdekes, hogy Jánosháza csak 2013-ban kapta meg a városi címet, de azóta rendszeresen szervezik a különböző városnapokat, ahova az egész közösséget szeretettel várják. A vírushelyzet csökkenése után 2021-ben is megrendezték az eseményt, ahol a rengeteg helyi mellett más városokból is ellátogattak.

Ma is érdekes programokat szerveznek

A művelődési házban Mackó kiállítást készítettek, miközben jobb agyféltekés rajzkiállítást állítottak fel, ami egyet jelent a múlt és a jövő összeolvadásával. Délben hatalmas bográcsozásra hívták meg az embereket, ebéd után pedig izgalmas programokkal készültek kicsiknek és nagyoknak. A gyerekek kipróbálhatták az arcfestést, az ugrálóvárat, a buborékfújást és a lufihajtogatást is, miközben szabadon lehetett vásárolni a kézműves kirakodóvásáron.

Az idősebbek számára ingyenes szűrővizsgálatokkal készültek, utána pedig megnézhették az Al Ahram Hastánccsoport fellépését. A magyar kultúra kedvelői gyönyörködhettek Molnár Dávid lovas íjász bemutatójában, de egy operett műsor is terítékre került. A kitüntetések átadása után közös vacsora és koncertek várták a közösséget.

Forrás: Wikipédia

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Ezek a legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövények

2024. január 12.|

Úgy tűnik, manapság újjáéled a tudományos és az általános érdeklődés a gyógynövényes orvoslás iránt, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évek során igencsak megnőtt a kutatások száma ezen a területen.

A fogmosás már évszázadok óta létezik

2023. november 30.|

Az ókortól a 21. századig a fogkefe a világ számos kultúrájában a mindennapi élet szerves részét képezte. A világ különböző kultúrái sokféle anyagot használnak, a különleges arakfa ágaktól kezdve, a madártollakig és a disznószőrig.