Gyurcsány Ferenc története

Gyurcsány Ferenc 1961. június 4-én született Pápán. Ma a nevét az egész ország ismeri, mivel nemcsak üzletemberként, hanem magyar politikusként is megjelent az emberek előtt. Felmenői a Felvidékről származnak, ami a mai Szlovákia területén található.

Nagyapja pénzügyőrtisztként dolgozott, az apja azonban lecsúszott középosztálybeli családban nőtt fel. Az édesapja mindössze öt éves volt, amikor elveszítette a szüleit, amikor is a nagyapja öngyilkosságot követett el a felhalmozódott adósságai miatt. Innentől kezdve Id. Gyurcsány Ferenc rendezetlen életet él, többször elítéltél kisebb bűncselekmények elkövetéséért, ami nehezítette a családja életét.

Az édesanya segítsége

Édesanyja, Varga Katalin egy pápai munkáscsalád gyermeke volt és a helyi gyárban dolgozott. Fiával és lányával egy társbérletben telepedtek le, ahol még fürdőszoba sem volt, és több szegény családdal osztoztak a sorsukon. Szerencsére a gyerekek teljesen normális körülmények között nőttek fel, mivel az anyuka nagyon takarékos életet élt, és értett a  gazdálkodáshoz is, végül egy jobb lakótelepre tudtak költözni.

Innentől kezdve az ifjabb Gyurcsány Ferenc jobb életnek örvendett, a Zalka Máté Általános Iskolában tanult, ahol aktívan részt vett az intézmény életében, matematikaversenyeken szerepelt, szakkörökbe csatlakozott és sportolt. A tanulmányi eredményei jók voltak, és osztályfőnökének a figyelmessége miatt felvételt nyelt az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumba. A tanulmányokhoz tanszerekre és ruhákra volt szüksége, amit nyári munkával, három műszakban dolgozva teremtett elő magának úgy, hogy tizenhat évesnek adta ki magát. Végül el kellett hagynia a neves iskolát, úgyhogy Pápán folytatta a tanulmányait a Türr István Gimnáziumban.

Nem állt meg a gimnáziumnál, hanem egyetemet választott, és a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán, utána pedig a Közgazdaságtudományi Karon szerzett egyetemi diplomát.

A politikai élete

A politikában már fiatalként is részt vett, bár akkor még a főiskolában vállalt bizottsági tag szerepet. Elsősorban KISZ-titkárnak választották meg, ami később jól fizető állást jelentett neki. Így lett a KISZ Pécsi Városi Bizottságának titkára, majd a KISZ Központi Bizottság Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke lett. Később a DEMISZ elnöke volt, és nagyjából harminc társával együtt megalapították az Új nemzeték nevű ifjúsági szervezetet. Gyurcsány Ferenc volt az elnök. A tanulmányai befejezése után azonban az üzleti életben helyezkedett el, és nem foglalkozott politikával.

1990-ben Budapesten kezdett dolgozni, ahol önálló ügyintéző pozícióba emelkedett. Megtanult angolul, majd egy nemzetközi vállalat résztulajdonosa lett. Tíz évig dolgozott megállás nélkül, és olyan vállalatokhoz adta a nevét, mint az Altus. A Magyar Szocialista Párthoz 2000-ben csatlakozott. A kormányváltás után Medgyessy Péter tanácsadója lett, majd Jánosi György távozásával a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetője lett. Ez volt az első kormányzati tisztsége.

Munkássága miniszterként

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Miniszterként egyre aktívabban politizált, ami több konfliktust eredményezett a kormányfőkkel, amire még egy lapáttal rátett a koalíción belüli ellentét. 2004-ben megkezdődött a kormányválság, ahol Medgyessy le akarta váltani a gazdasági minisztert, amiért az SZDSZ megvonta tőle a bizalmát. A két párt össze akart fogni, de Medgyessy Péter megelőzte őket, és hamarabb lemondott a posztjáról.

Az MSZP 2004. augusztus 25-én Gyurcsány Ferencet jelölte miniszterelnöknek. A másik jelölt Kiss Péter volt, aki lemondott a tisztségéről, Gyurcsányt pedig szeptember 29-én választották meg tényleges miniszterelnöknek.

Kormányzása

Az első kormányát 2004-től 2006-ig vezette. A programjai reformokat tartalmaztak, a kormányfői működését azonban kritikák érték, és több korrupciós vád merült fel ellene a korábbi üzleti tevékenységei miatt. Ennek ellenére a népszerűsége megállás nélkül nőtt.

2006-ban az MSZP és az SZDSZ parlamenti többséget szerzett, majd a köztársasági elnök ismét Gyurcsányt bízta meg a kormányalakítással, úgyhogy folytathatta a kormányzást. A rendszerváltás óta az ő kormánya lett az első, akit arra kértek, hogy folytassa a munkáját. Innentől kezdve több nehézséget is átéltek, ahol elhangzott a híres őszödi beszéd, amiről a mai napig nem tudni, hogy miként és ki által szivárgott ki. A híres felvétel lejátszását tiltakozások követték, tüntetések alakultak ki, végül a Parlamentet kordonokkal kerítették elő.

Az írásai és hobbijai

A későbbi plágiumügyek nyomán a sajtó mindennél jobban szerette volna látni Gyurcsány Ferenc dolgozatait. A leadott dolgozatok soha nem kerültek elő, bár az azonos szakon leadott többi szakdolgozat megtalálták. Gyurcsány megígérte, hogy megkeresi a diplomamunkáját, azonban azóta sem került elő.

Az egykori miniszterelnök hobbija a futás és a főzés, még egy receptekből és történetekből összefűzött szakácskönyvet is kiadott. Évtizedekkel ezelőtt bőrdíszművességgel is megismerkedett, azonban a futás sokkal közelebb áll hozzá, és a mai napig folytatja. Emellett több könyvön is megtalálni a nevét, még a Gabo kiadó is foglalkozott a blogos írásaival.

Forrás: Wikipédia

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Ezek a legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövények

2024. január 12.|

Úgy tűnik, manapság újjáéled a tudományos és az általános érdeklődés a gyógynövényes orvoslás iránt, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évek során igencsak megnőtt a kutatások száma ezen a területen.

A fogmosás már évszázadok óta létezik

2023. november 30.|

Az ókortól a 21. századig a fogkefe a világ számos kultúrájában a mindennapi élet szerves részét képezte. A világ különböző kultúrái sokféle anyagot használnak, a különleges arakfa ágaktól kezdve, a madártollakig és a disznószőrig.