A kellemes hangulat megteremtése a saját házunkban

Az otthont nem lehet megvenni, hanem meg kell teremteni, olyan egyedi részletekkel, amelyek tükrözik a személyiségünket, valamint melegséget és karaktert kölcsönöznek neki.

Lehet, hogy nemrég váltunk önállóvá, és megtaláltuk azt a házat vagy lakást, amire vágytunk. Lehet, hogy már régóta van lakásunk, de a munkánk nem teszi lehetővé, hogy annyi időt töltsünk benne, amennyit szeretnénk, így nem fordítottunk időt a berendezésre. De vajon minden otthonban vannak közös vonások? Mitől lesz egy lakás a sajátunk?

A személyiség fontossága

Mindegyiknek megvan a maga családi öröksége és hagyományai, így nincs pontos útmutató, amely megmondaná, mit kell tennünk, hogy a házunk otthonná váljon. Annyi otthon van, ahány család, pár vagy egyedül élő ember, bár igaz, hogy vannak olyan pontok, amelyek ismétlődnek.

Igaz, hogy otthont nem lehet vásárolni, azonban azt is fel kell ismernünk, hogy az igazi otthon kialakításához először is a saját ízlésünket kell személyre szabni. Szeretjük követni a trendeket, és lehet, hogy pont olyan hálószobát szeretnénk, amilyet a kedvenc dekorációs cégünk katalógusában látunk, de ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki otthonunkból, időt kell szánnunk arra, hogy megválasszuk, hogyan fogjuk berendezni az egyes helyiségeket: színek, amelyek meghatároznak bennünket, anyagok, textúrák, világítás, növények… Minden számít.

Az emlékek beépítése

Mindig ajánlatos valamit hozni az előző otthonunkból, ami valamilyen módon emlékeztet az ott átélt érzésekre. De ez még nem minden. Mit jelentenek az emlékek? Egyesek imádják a közös családi fotókat, amivel egyedivé varázsolhatják a fehér falakat. Mások inkább egy adott tárgyhoz ragaszkodnak, és megpróbálják beleépíteni a dekorációba.

Az otthon apránként történő kialakításakor alapvető szempont, hogy a hangsúlyt a közös helyiségekre helyezzük, ahol a meghitt és családi pillanatok zajlanak majd, így a nappali és a konyha abszolút elsőbbséget élvez. Próbáljunk meg olyan konyhát kialakítani, amely több mint egy funkcionális tér, és próbáljunk meg olyan helyet teremteni, ahol a legjobb beszélgetések zajlanak reggel vagy vacsora közben (tehát például a televíziónak nincs helye itt).

A nappalinak is a leghangulatosabb helyiségnek kell lennie, fokozva ezt egy nagyon kényelmes kanapéval, párnákkal mindenütt és ülésekkel mindkét oldalon, hogy egy félkört hozzunk létre, amely segít a közös beszélgetések létrehozásában a televízión túl. Alapvető fontosságú, hogy a család minden tagjával (különösen a gyermekes családok esetében) beszélgessünk, ahol három egyszerű témát kell megvitatni: mi ment jól ezen a héten, mi ment rosszul, és mire fogunk összpontosítani a jövő héten.

Heti 20 perc garantálja, hogy hatalmas változást fogunk tapasztalni, ahol a család teljesen átalakítja a kapcsolatát. Végül pedig a család minden egyes tagjának lesznek igényei, amire összpontosítani kell, bizonyos közös tereket az egyes tagok életkorához igazítva. A gyerekek szívesen ugrálnak a puha szőnyegeket, valaki inkább egy puffon olvasna, más pedig a kanepén pihenne.

A dekorációs és a kötelező elemek keverése

Egy lakásban nemcsak dekorációs elemek vannak. A megfelelő redőny kiválasztása például nyáron és télen is elengedhetetlen. A redőnyök mind akusztikai, mind hőtechnikai szempontból szigetelnek a külvilágtól. Emellett megkönnyítik a természetes fény bejutásának szabályozását, és lehetővé teszik, hogy kellemes hőmérsékletet tartsunk fenn a lakásban.

Különböző típusú árnyékolók léteznek, bár a legnépszerűbbek a redőnyök. Ezek olyan lamellákból állnak, amelyek egy zsinórrendszer segítségével mennek fel és le. A szalagfüggönyöknél a lécek visszahajlanak magukra a rudaknak köszönhetően, amelyek vezetik őket. A függőlegessel bezárt szögtől függően elforgathatók, hogy több vagy kevesebb fényt engedjenek át. Nem mindegy, hogy egy lakásba csak a szokásos külső tokos redőny kerül, vagy inkább egy hófehér szalagfüggöny mellett döntünk, ami az egész nappali kinézetét befolyásolja.

A redőnylécek különböző szélességben és vastagságban, valamint különböző anyagokból készülnek. Alumíniumból, fából és PVC-ből választhatunk, ami az anyagtól függően eltérő árakon kapható.

A redőnyök előnyei:

  • Nagyon praktikusak, és alig igényelnek karbantartást, elég, ha rendszeresen eltávolítjuk a port a lécekről.
  • Magánéletet biztosítanak anélkül, hogy elzárnák a természetes fényt.
  • Ideálisak az allergiások számára, nem halmozódnak fel bennük a poratkák, mivel nem textilanyagból készülnek.

Szalagfüggönyök

Ezek műanyagból vagy textilanyagból készülnek, ráadásul rengeteg szín közül választhatunk. A belsőépítészetben egyszerre töltenek el praktikus és funkcionális feladatot is. Irodákba, lakásokba és helyiségekbe avantgárd megoldást jelentenek, ha valaki szereti a modern stílust.

A szalagfüggönyök tökéletesen alkalmasak az egyes helyiségekbe bejutó külső fény mennyiségének szabályozására. Minden ablakba beépíthetőek, és a szövetek magas szintű napvédelmet biztosítanak. Ha pedig nem szeretnénk sokat vesződni velük, akkor gondoljunk arra, hogy kevés karbantartást igényelnek.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Ezek a legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövények

2024. január 12.|

Úgy tűnik, manapság újjáéled a tudományos és az általános érdeklődés a gyógynövényes orvoslás iránt, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évek során igencsak megnőtt a kutatások száma ezen a területen.

A fogmosás már évszázadok óta létezik

2023. november 30.|

Az ókortól a 21. századig a fogkefe a világ számos kultúrájában a mindennapi élet szerves részét képezte. A világ különböző kultúrái sokféle anyagot használnak, a különleges arakfa ágaktól kezdve, a madártollakig és a disznószőrig.