Utazva is lehetséges élni

Nyilvánvaló, hogy a megtakarításoknak van egy határa, ha az az elképzelésünk, hogy a végtelenségig utazunk, akkor olyan eszközben kell gondolkodnunk, amely fedezni tudja az alapvető kiadásokat.

Az egyik dolog, ha olyan szakmával rendelkezünk, amely lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontján dolgozhassunk. A digitális nomádok a világ bármely pontjára költözhetnek, például elmennek pár hónapra Balira élni, majd Thaiföldre (ami a legjellemzőbb), a jacuzzi habjaiban gyűjt ihletet, és így tovább folyamatosan, de az időbeosztás, internetkapcsolat, szállás végig fontos marad, vagyis továbbra is van munkakötelezettségük, amit a hotel medencéjéből és havonta más országban is megtehetik.

Igazából nem kell olyan munkát találnunk, amely havi egymilliót hoz, csak egy olyan jövedelemforrásra lesz szükség, ami lehetővé teszi a mozgást.

Óvakodjunk azoktól a kiadványoktól, amelyekben online szakmákat vagy titkos kulcsokat árulnak, hogy pénzt keressünk az utazáshoz. Ez nem könnyű, úgyhogy induljunk ki abból a gondolatból, hogy rengeteg kemény munkát kell végeznünk. Egyébként nem muszáj online munkában gondolkodni, találhatunk szórványos munkát egy iskolában, egy szállodában, vidéken… Sok országban könnyebb munkavállalási vízumot szerezni, mint gondolnánk.

Lehet pénzt keresni egy utazási bloggal?

Igen, de ez arányos az elkötelezettségünkkel. Minél többet szentelünk a blognak, annál nagyobb profitot érhetünk el, az ambíciótól függ. De vigyázzunk, ez kettős csapda lehet, mert a blog, kondicionálhat minket, ha utazásról van szó, így ott is meg kell szabni a határokat.

Olyan társadalomban nőttünk fel, ahol a pénz a fő és legfontosabb csereérték. Általánosságban elmondható, hogy nagyon mérgező és kétpólusú a kapcsolatunk a pénzzel. Őszintén szólva, érzelmi kellemetlenségeink nagy része a “pénzhez” való ragaszkodással való egészségtelen kapcsolaton alapul. Éppen ezért, ahhoz, hogy az utazást megélhessünk és élvezhessük, a pénzhez való viszonyunknak is meg kell változnia.

A megfelelő összeg kiadása

Nagyon fontos, hogy ha az utazás életmóddá válik, akkor nem nyaralunk. A pénznek alapvetően az élelem, a szállás és a közlekedés szolgáltatójává kell válnia (ha nem kapjuk meg ezeket ingyen). Ha elég bátrak vagyunk, akkor választhatjuk, hogy mindig stoppolunk, és a munkát szállásért és élelemért cseréljük.

Az se mindegy, hogy mivel fogunk közlekedni. A vonatok és a buszok a második otthonunkká válnak, le kell mondanunk a repülőgépekről. Az új életmódodban bőségesen lesz időnk, így mindazokat a tevékenységeket, amelyekért mások fizetnek, mivel ők nyaralnak, mi könnyebben meg tudjuk tenni, nem baj, ha napokig utazunk miatta. Ráadásul sokkal jobban fogunk értékelni egy délutáni beszélgetést egy helybélivel, mint azt, hogy megnéznünk egy híres templomot.

Van egy költség, amellyel mindig számolnunk kel, ez pedig az utasbiztosítás! Enélkül nem szabad elindulni, mivel pont akkor történik meg a baj, amikor fizetős országban járunk.

Az úton élés érzelmi egyensúlya

Azon a napon, amikor útnak indulunk, elbúcsúzunk a családtól és a barátoktól, és elbúcsúzunk önmagunktól is. Talán nem is lenne rossz ötlet megírni a saját búcsúlevelünket.

Vannak dolgok, amelyek meg fognak változni bennünk. A fizikai változások mellett lesznek érzelmi átalakulások is. A sok gyaloglás miatt vékonyabbak leszünk, szakállat növesztünk, miközben különböző emberekkel találkozunk. Ahogy telik az idő, ahogy inspiráló emberekkel találkozunk, ahogy gonosz emberekkel találkozunk, előbb vagy utóbb túllépünk önmagunkon. Átalakulunk, és egy nap jön valaki, aki azt mondja: “Te már nem vagy ugyanaz”. És lehet, hogy ez megbánt minket, de legbelül ez egy bók, mert jobbá váltunk.

A karácsonyt és a születésnapokat a szeretteitől távol ünnepeljük, és ez meg is fog látszani. Hajlandónak kell lennünk arra is, hogy elveszítsük a korábbi társasági életünket. A barátaink otthon maradnak, és folytatják az életüket. Eleinte újdonság lesz számukra, aztán az időbeosztás változásai, a kapcsolatok, a kapcsolattartás hiánya között csak egy újabb elveszett barát leszünk, akinek időről időre írni kell. Hiányozni fognak a partik, születésnapok, esküvők, anekdoták…

Cserébe a legkülönfélébb emberekkel fogunk találkozni, olyanokkal, akik egy hét alatt a családunk részévé válnak, inspiráló emberekkel, tucatnyi furcsa telefonszám és kiejthetetlen név lesz a mobilunkon, a legmélyebb témákról fogunk beszélgetni, amelyeket még soha senki nem vetett fel, ezer más dolog mellett.

Az utazásból származó érzelmi és személyes nyereség messze felülmúlja a kellemetlenségeket és az anyagi veszteségeket.

Természetesen néha muszáj hazatérni. Az a legjobb, ha másfél-két évente pár hónapra visszatérünk a gyökerekhez, így érzelmileg feltöltődünk és utána sokkal jobban tudjuk folytatni. Az utazó élet nem azt jelenti, hogy nem térünk haza soha, hanem egy olyan életmódváltást, ahol annyit szállsz ki a hétköznapi mókuskerékből, amennyit akarunk.

Igen, az utazásból könnyen válhat életmód. Megismerhetünk idegen kultúrákat, belekóstolhatunk az igazi élet ízébe, miközben néha hazatérünk.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Ezek a legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövények

2024. január 12.|

Úgy tűnik, manapság újjáéled a tudományos és az általános érdeklődés a gyógynövényes orvoslás iránt, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évek során igencsak megnőtt a kutatások száma ezen a területen.

A fogmosás már évszázadok óta létezik

2023. november 30.|

Az ókortól a 21. századig a fogkefe a világ számos kultúrájában a mindennapi élet szerves részét képezte. A világ különböző kultúrái sokféle anyagot használnak, a különleges arakfa ágaktól kezdve, a madártollakig és a disznószőrig.

Sosem késő egy új szakmát megtanulni

2023. október 23.|

Amikor eljön a pályaválasztás ideje, fiatalként, kamaszként, azt gondoljuk, egy életre választunk szakmát, és akadnak, akik a választott szakmában meg is találják a hivatásuk.