Toyota Tundra: Új ikerturbós hibrid, viszlát V8

Amerikában szinte minden pickuppal jár munkába, ahol évek óta ígérgetik a mindent áttörő változást. A japánok azonban meglepték a felhasználókat, bemutatták az új generációs Toyota Tundrát.

Az új Tundrából kidobták az 5,7 literes V8-as motort, és egy 3,5 literes V6-os ikerturbós változatot tettek a helyére. Érdekes, hogy a kisebbnek tűnő motor több lóerőt ígér, ráadásul I-Force Max néven kínálják a hibrid változatot is, ami a kategória legnagyobb csúcsnyomatékú rendszere.

A japánok bátorsága abban áll, hogy a Toyota nem kínál nagyobbat vagy hagyományosabbat, amit a többi márka még nem mert meglépni. Ott van például a Ford, ami a V6-os turbó mellett egy 7,8 literes V8-ast is kínál. A Toyota azonban a hibrid változatot adja, ha valakinek nem tetszik, az mehet a konkurenciához.

Mit tud az új hibrid?

A hibrid rendszer ráadásul nem nevezhető túlságosan korszerűnek sem, mivel NiMH akkumulátor van benne a Li-ion helyett, valamint tiszta villannyal csak pár kilométert megy, 29 km/óránál átkapcsol benzinre. Sokakban jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor miért volt szükség a hibrid megoldásra.

Fotó: Toyota / Toyota USA

A Toyota új óriása nem lesz vontatási bajnok sem, mivel a maximális teherbírása nem haladja meg az 5,44 tonnát, aminél szinte minden konkurens többet kínál. Ezt a tulajdonságot úgy próbálták egyensúlyozni, hogy teljesen burkolt alvázat és tekercsrugót adnak, ami főleg a közúti és a városi közlekedéshez a legtalálóbb. Szerencsére Amerikában már nemcsak a farmok használnak pickupot, hanem a hagyományos autósok is.

Az új Toyota csak műszaki téren szakít a hagyományokkal, az esztétikát nem bolygatták meg túlságosan. Hűtőrács méretben és LED-lámpák terén is nagyszerű vetélytársa a Fordnak, bár itt is több hűtőmaszk-változat közül tudunk választani. A Tundra tényleg rendes amerikai autó, amihez a terveket Kaliforniában készítették, a gyártását pedig Texasban kezdik el.

Nagy valószínűséggel Európába nem is fog bejutni, mivel a szigorodó károsanyag-kibocsátási feltételek nem fogják engedni. Ha azonban Észak-Amerikában vagy Latin-Amerikában járunk, akkor többször fogunk vele találkozni.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Különleges ajándékok férfiaknak

2021. október 8.|

Nem könnyű a férfiaknak ajándékot találni – mondják a nők. És ez sokszor így is van. A nők legalábbis másképp gondolkodnak, mint a férfiak. Ha megkérdezel egy férfit, hogy mit szeretne ajándékba kapni, akkor általában

Kutatók éjszakája 2021

2021. szeptember 24.|

2021-ben ismét személyes részvétellel rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, amire szeptember 24-én és 25-én kerül sor. Az eseménysorozat az egész országot érinti, és már legalább 75 intézmény csatlakozott hozzá. A kutatóintézetek mellett egyetemek, iskolák és