Sosem késő egy új szakmát megtanulni

Amikor eljön a pályaválasztás ideje, fiatalként, kamaszként, azt gondoljuk, egy életre választunk szakmát, és akadnak, akik a választott szakmában meg is találják a hivatásuk.

Egyre gyakoribb azonban, hogy hiába végez el valaki egy képzést, egy tanfolyamot, szerez diplomát, az adott területen mégsem tud elhelyezkedni, esetleg menetközben, vagy pár évnyi munkaviszony után döbben rá, ez a szakma, ez a munka mégsem neki való. Ilyenkor persze sokan megijednek, hogy már nem fiatalok, felnőtt fejjel hogyan vágjanak bele egy új szakma megtanulásába.

Pedig szakmát váltani, egy újat megtanulni sosem késő. Bármilyen életkorban dönthetünk úgy, hogy valami újra vágyunk, más munkakörben képzeljük el magunkat, esetleg a munkakörülményeink nem felelnek meg az elvárásainkban, vagy épp a fizetésünk, amit abban a munkakörben keresünk. A lehetősége tárháza ma már végtelen, rengetegféle képzés, tanfolyam, egyetemi vagy főiskolai szak közül válogathatunk, ha úgy döntünk, felnőtt fejjel újra be szeretnénk ülni az iskolapadba.

Sok a pályaelhagyó Magyarországon, és nemcsak a pedagógusok között

A pályaelhagyók esetében talán a legszembetűnőbb hazánkban a pedagógusok esete. A státusztörvény néven elhíresült közoktatási törvény miatt idén nyáron több ezer pedagógus hagyhatja ott nemcsak az iskolát, de a tanári pályát is. Már olyan hírek is szárnyra keltek, hogy egyes biztosító társaságok a pályaelhagyó pedagógusok között toboroznak, és keresnek új munkatársakat. De nemcsak a pedagógusok között sok a pályaelhagyó, az ápolók esetében is sokan keresnek inkább másik szakmát maguknak.

Persze ez nem feltétlen ideális, hiszen az oktatás és az egészségügy helyzete egyre csak nehezebbé válik. Természetesen annak, hogy valaki új szakmában képzeli el a jövőjét számos egyéb oka is lehet, és nemcsak az alacsony bér vagy a törvények drasztikus változása indokolhatja ezt.

A felnőttképző intézetek rengetegféle képzést, OKJ tanfolyamot indítanak, melyek viszonylag rövid időn belül, pár hónap vagy év alatt egy új szakképesítést adhatnak, ezzel a lehetőséggel pedig hazánkban egyre többen élnek.

Az egyéni vállalkozások esetén is hasznos a folyamatos tanulás

Emellett azoknak a száma is magas, akik az alkalmazotti lét helyett inkább saját, egyéni vállalkozásba fognának, sokszor teljesen más területen, mint amiben eddig dolgoztak. Egy vállalkozás vezetése viszont nem mindig egyszerű, sikeressé, ismerté tenni pedig még nehezebb. A tanulás ebben az esetben mondhatni elengedhetetlen. A vállalkozás vezetése is tanulható, de számos olyan képzés is van, mely a marketing, a termék menedzsment vagy épp a szolgáltatás minél magasabb szintű nyújtásában lehet a segítségünkre.

Akadnak olyan esetek is, amikor a tanulás, a képesítés megszerzése szükséges az adott vállalkozás elindításához. Elég csak a masszőri munkára gondolni, hiszen lehet, hogy ügyes kezünk van, de szakmai végzettség nélkül hivatalosan nem is végezhetjük ezt a munkát, ahogy a fodrász vagy kutyakozmetikus vállalkozást sem indíthatunk, ha nincs róla papírunk, hogy elvégeztük a szükséges képzéseket.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Ezek a legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövények

2024. január 12.|

Úgy tűnik, manapság újjáéled a tudományos és az általános érdeklődés a gyógynövényes orvoslás iránt, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évek során igencsak megnőtt a kutatások száma ezen a területen.

A fogmosás már évszázadok óta létezik

2023. november 30.|

Az ókortól a 21. századig a fogkefe a világ számos kultúrájában a mindennapi élet szerves részét képezte. A világ különböző kultúrái sokféle anyagot használnak, a különleges arakfa ágaktól kezdve, a madártollakig és a disznószőrig.