Pellettüzelés vagy földgáz?

Persze sokan úgy gondolják, hogy vannak területek ahol nincs vezetékes földgáz, ott versenyképes lehet a pellet. De ahol költséghatékony fűtést szeretnének, új tendencia van terjedőben fatüzelésű vízteres kandallót vagy faelgázosító kazánt telepítenek nagyméretű puffer tárolóval akár 2-3ezer liter kapacitással.

A pellettüzelés alapvetően egy korszerű, jól automatizált technológia, amely nyugati országokban nagy népszerűségeknek örvend a költséghatékonysága miatt. Magyarország a nagy erdő hányadát tekintve egy alapvetően fatüzelésre berendelkezett ország. Így az országban a pelletes berendezések elterjedése nagyon alacsony, egyes felmérések szerint csak 0,0035%, ez nagyjából 2500-3500 db készüléket jelenthet.

Ennek oka a készülék magas bekerülési költsége és a pályázati lehetőségek hiánya, így nem igazán tudtak ezek a fűtési berendezések elterjedni. Mivel elektronikus vezérlésű berendezésekről beszélünk, tudjuk, hogy meghibásodhat, főleg ha olcsó gyatra minőségű tüzelőanyaggal üzemeltetik. Kevés készülék van az országban így nem tudtak továbbra sem megfelelő szakszerviz hálózatok kialakulni, egy hiba orvoslása akár heteket is igénybe vehet, részben az alkatrész ellátottság miatt. Ilyenkor persze a forgalmazót okolják.

A magyar emberekben van egy nagy adag félelem “mi lesz ha megdrágul a pellet” számtalanszor hallani amely talán beigazolódni látszik. Van egy sokak által alkalmazott ökölszabály 1m3 földgázt 2kg fapellettel lehet kiváltani. 4-5éve 1m3 fölgáz ~130 forintba került, 1 kg. jó minőségű fapellet kilónként ~40-50 Ft-ba. Így viszonyítva 30-40%-al olcsóbb volt pellettel tüzelni, mint földgázzal. Ez a tendencia mára megfordult.

Manapság a jó minőségű fapellet ára kilónként ~73-85 Ft-ba kerül. A földgáz ára, pedig a rezsicsökkentés hatására ~133 forintba kerül köbméterenként. Nem beszélve arról, hogy a pelletért valahova el kell menni, el kell szállítani, raktározni és 1-3 naponta fel kell tölteni a készülékeket, hamuzni, évente karbantartani. Így az árelőny elveszett, sőt vannak, akik visszaálltak földgáztüzelésre.

A másik gond a hatásfokkal van, érdekes adat: A készülék belsejében 1-2mm-es korom akár 10-15%-al is ronthatja a tüzelés hatásfokát.  Sokakat megtéveszt a gyártó által megadott – „próbapadon” egyes esetben trükkökkel – néhány óra erejéig kicsiholt kazánhatásfokkal. Hivatalos teszteredmények szerint, (mint pl.:Deutsche Warentest Institut) nem igazán lehetséges  75-77% százalékot meghaladó szezonális hatásfokot elérni.

A jó hatásfok érdekében a készülékek rendszeres tisztítására és karbantartására van szűkség, amely időt és energiát igényel. Az éves nagy karbantartások pedig jelentős 30-60.000,-Ft költséget emésztenek fel. A gázkészülékeket is szükséges lenne karbantartani, de ez a gyakorlatban csak akkor végeztetik el, ha esetleges meghibásodás lép fel.

Persze sokan úgy gondolják, hogy vannak területek ahol nincs vezetékes földgáz, ott versenyképes lehet a pellet. De ahol költséghatékony fűtést szeretnének, új tendencia van terjedőben fatüzelésű vízteres kandallót vagy faelgázosító kazánt telepítenek nagyméretű puffer tárolóval akár 2-3ezer liter kapacitással. Így elegendő 2-3 naponta felfűteni a rendszert.

Egyes nyugati országokban továbbra is nagy népszerűségnek örvend a pellettüzelés, ott szinte kizárólag kiváló minőségű tüzelőanyag kerülhet fogalomba –amely az ottani ~0,3 € (85-100 Ft/kg) relatív magas árával továbbra is versenyképes az ottani jóval magasabb olaj-, és gáztüzelőanyag árával szemben. A nagy készülékszámnak köszönhetően, területi szakszervizek vannak, amelyek a hibabejelentést követően órákon belül kijavítják a hibát.

Mindezeket összevetve megállapíthatjuk, hogy hazai viszonylatban pelletel tüzelni nem olcsó, de alkalmas lehet kiegészítő, esetlegesen tartalékfűtésre vagy olyan helyen ahol esetleges szűk kéménykeresztmetszet miatt nem lehetséges más tüzelőberendezés telepítése.

Nem azért születtek ezek a sorok, mert a gáztüzelés olyan jó lenne, hanem a pellet túlzóan drága.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Az ágyi poloska a tiszta otthonokban is megjelenik

2021. november 3.|

Nincs annál rosszabb érzés, mint arra ébredni az éjszaka kellős közepén, hogy valami megcsípett minket. A szerencsésebbek csak reggel veszik észre az apró csípéseket, amik egy új betolakodót jeleznek: az ágyi poloskát.

Nem lett sikersztori az elektromos traktor

2021. október 30.|

Egy különleges ötlet és egy még bizarrabb kivitelezés eredményeképp az 50-es évek Szovjetuniójában megszületett az elektromos, hosszabbítóról működő traktor, a KhTZ-12. Sok-sok tervezés előzte meg és nagy eredményeket vártak tőle, de a történet nem lett

Különleges ajándékok férfiaknak

2021. október 8.|

Nem könnyű a férfiaknak ajándékot találni – mondják a nők. És ez sokszor így is van. A nők legalábbis másképp gondolkodnak, mint a férfiak. Ha megkérdezel egy férfit, hogy mit szeretne ajándékba kapni, akkor általában