Miért nevezhető környezetbarát megoldásnak a gyephézagos térkő?

Nagy valószínűséggel gyephézagos térkővel mindenki találkozott már, ugyanis ezt a típusú burkolatot közterületen már régóta előszeretettel használják, főleg áruházi parkolók, illetve autóbeállók esetében.

Emellett azonban kiváló megoldást jelenthet a kertekben is, főleg akkor, ha ódzkodunk attól, hogy kertünket egy egybefüggő betonfelülettel fednénk le. A gyephézagos térkőnek köszönhetően nem kell a zöld területekről sem lemondanunk úgy, hogy közben a térkő előnyeit is lehetőségünk van kiélvezni.

Köztudott, hogy a nyári forróságban a beton nagyon gyorsan át tud melegedni, ám a gyephézagos térkő kevésbé forrósodik fel, hiszen alapvetően kis betonfelületről beszélünk.

Miért lehet jó ötlet használni a gyephézagos térkövet?

Nevéből is adódik, hogy ez a típusú térkő hézagos szerkezettel rendelkezik, ebbe a hézagokba pedig telepítést követően a legtöbb esetben föld, és fűmag szokott kerülni. Ennek a kialakításnak köszönhetően elérhető a térkő adta szilárd terület is, de mégis megmarad az a természetközeliség, melytől talán nem is szabad soha búcsút mondanunk. Egy kert ugyanis akkor szép, ha zöld, és ha azt növények díszítik.

A gyephézagos térkő tökéletes kompromisszumot jelenthet számunkra abban az esetben, ha kocsifeljárónál használjuk, hiszen itt gépjárművünknek valóban szüksége van a szilárd útburkolatra.

Ezzel a megoldással azonban a garázstól a kapuig tartó területen nem kell a füvet sem nélkülöznünk. Talán nem gondolnád, de a gyephézagos térkő akár kerítésként is megállhatja a helyét, ilyenkor csupán arra kell odafigyelnünk, hogy a térkövek megfelelően legyenek rögzítve egymásra.

Mik a gyephézagos térkő burkolat előnyei?

A gyephézagos térkő egyre népszerűbb családi házak esetében is, a kert kialakítása során egyre többen válasszák ezt a megoldást. Sokan szeretik, hiszen egyesíteni tudja a zöld gyep megjelenését, illetve a masszív beton térkövek stabilitását is. Ez lényegében egy lyukas térkő, ami megvásárolható 8 illetve 10 centiméter vastagsággal.

Más térkőhöz hasonlóan ez a fajta is beton alapú, és akár színezett felülettel is megvásárolható. A gyephézagos lap strapabíró, és időtálló, így, ha megfelelően van telepítve, akkor évtizedeken keresztül élvezhetjük. Merevített vázstruktúrájának köszönhetően kellően masszív, így tud ellenállni a hétköznapi terhelésnek is. Kiváló megoldás lehet parkolók, illetve kocsibeállók kivitelezésére egyaránt.

A gyephézagos térkő kimondottan előnyös lehet akkor, amikor indokolt a gyalogos, vagy a járműforgalom miatt a stabil útburkolat, és a terhelhetőség kialakítása, ám előírás a zöld területek megtartása is.

Ahogy már fentebb írtuk, a térkő hézagait a legtöbb esetben termőfölddel szokták feltölteni, amibe esztétikusan mutat majd a hosszú szálú fű, de egy remek megoldás lehet az is, ha különböző színben megvásárolható zúzott kövekkel töltjük ki a hézagokat, ez még különlegesebb megjelenést tud biztosítani, emellett így meg lesz oldva a keletkező csapadékvíz elvezetése is.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Ezek a legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövények

2024. január 12.|

Úgy tűnik, manapság újjáéled a tudományos és az általános érdeklődés a gyógynövényes orvoslás iránt, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évek során igencsak megnőtt a kutatások száma ezen a területen.

A fogmosás már évszázadok óta létezik

2023. november 30.|

Az ókortól a 21. századig a fogkefe a világ számos kultúrájában a mindennapi élet szerves részét képezte. A világ különböző kultúrái sokféle anyagot használnak, a különleges arakfa ágaktól kezdve, a madártollakig és a disznószőrig.