Medence építés árak 2022-ben

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami pár nap alatt teljesen felfordult.

A járvány olyan gazdasági folyamatokat indított útnak, ami dominóként húzta lefelé a különböző ágazatokat. Először jöttek a lezárások, utána a korlátozások, majd megugrott az árfolyam, végül pedig az energiaárak is nőni kezdtek.

Sajnálatos módon a jelenlegi helyzet sem utal arra, hogy túl sok jóra lehet számítani, ráadásul az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy ami egyszer megdrágult, az nem is nagyon fog visszamenni a régi árakig. Az építőanyagok hasonló cipőben járnak, azon belül is a fa és a szigetelőanyag. Ez nemcsak a felújításokat és az építkezéseket érinti, hanem a kerti medence kivitelezését is. Ha valaki az olcsó felfújható medencék helyett jobb minőségű megoldást keres, akkor számolnia kell egy kis emelkedéssel.

Az épített medence

Az épített medencét más néven fóliásnak is ismerjük, ráadásul hazánkban ez az egyik legfelkapottabb. A kerttulajdonosok azért szeretik, mert bármilyen méretben és formában elkészíthető, és ha jó szakembert fogadunk fel, akkor egy életre szól. Az egyetlen, amit cserélnünk kell majd, a fólia szokott lenni, de ez még mindig olcsóbb, mint egy új medence megvásárlása.

Az épített medencénél számolni kell a vasbeton alappal, zsalukövekkel, betonvassal és a vízzáró réteget adó fóliával. Ezek közül szinte mindennek megemelkedett az ára, bár annyira nem fogjuk érzékelni. Úgy tűnik, hogy az áremelkedés nem volt hatással az ömlesztett anyagokra, így a homok, a murva, a sóder, a termőföld és a bazalt sem kerül háromszor vagy négyszer annyiba a tavalyi adatokhoz képest.

Innentől kezdve csak azt kell eldönteni, hogy mekkora úszómedencében gondolkodunk, ami lényegesen megváltoztatja a végső árat. A leggyakoribb vagy inkább legkedveltebb méret a 6x3x1,5 méter szokott lenni, ez még a megfizethető kategóriába tartozik. Ha ennél nagyobbra vágyunk, akkor az árak is emelkedni fognak.

Mennyibe kerül egy medence?

A premiummedence.hu szerint a építés több lépésből áll, amiket mind figyelembe kell venni a végső ár előtt. Először ott van a tervezés és az egyeztetés. Sokan ehhez tesznek egy kört a kertükben, és találomra ráböknek egy üres területre, ahova a medencét tennék. Ez azonban nem elegendő! Mindig szükség van egy helyszíni felmérésre, ahol a szakember pontosan meg tudja mondani, hogy hova mehet a medencénk.

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a szerződés megkötése, majd elkezdődnek a munkálatok. Először mindig a munkagödör kialakítására kerül a sor, ami már a pontos tervek alapján készül el. A munkagépek precízen dolgoznak, azonban biztosítanunk kell a föld elhordását. Ha szerencsésebbek vagyunk, akkor találunk egy közeli építkezést, ahol szívesen fogadják.

Amint ezzel megvagyunk, jön a betonozás és a zsalukövek elhelyezése, majd a medence fóliát hegesztéssel és ragasztással kell a helyére tenni. Ez a rész nagyon egyszerűnek tűnik, azonban pontos és precíz munkát igényel, amit csak a szakember tud biztosítani. Sok kerttulajdonos van, aki szeretne megspórolni egy kis pénzt, és inkább egyedül áll neki az építésnek, ez azonban sokkal többe szokott kerülni. Valójában a precíz fólián áll vagy bukik minden, hiszen ezzel érjük el a kívánt hatást.

Természetesen itt még nem vagyunk készen, csak most jön a legnehezebb lépés, a medencegépészet. Ennél a pontnál minden beépítésre kerül, legyen szó fűtési rendszerről, kiegészítőkről, vízforgatóról és vízkezelő rendszerről. Értelemszerűen szükségünk lesz egy gépészre, aki érti a dolgát.

Ha mindezeket összevetjük, akkor több milliós értékkel kell számolnunk. Egy kisebb, 4x2x1,5 méteres medence nagyjából 3 millió forint körül mozog, a 6x3x1,5 méteres azonban könnyedén eléri az 5 milliót. Ha pedig egy 10x5x1,5 méteres óriásra vágyunk, akkor jó, ha 7 milliós összeget tartunk otthon. Ezek az árak sokszor változnak, úgyhogy mindenféleképpen kérjünk árajánlatot.

A polipropilén medence olcsóbb megoldás

A polipropilén valójában egy nagyon tartós műanyag, ami úszómedenceként is tökéletesen megállja a helyét. Számos formában és méretben kapható, így csak azt kell kiválasztanunk, amelyik a legjobban tetszik. Nagyon jól bírja a meleget és a hideget, a közvetlen napfény csak évek múlva jelentkezik rajta, de még ez sem zavaró. Ha pedig az árakat nézzük, akkor nagyszerű lehetőségnek számít.

Ez a műanyag medence kevesebb munkával jár, nem kell hozzá betonozás, azonban a földmunkálatoktól nem tudunk eltekinteni. Ettől függetlenül vásárlás előtt azt is tudni kell, hogy az élettartama 10-15 év szokott lenni, ami a megfelelő és folytonos karbantartással tolható ki. Ha pedig az árakat nézzük, akkor nagyjából 1 milliós árban gondolkodhatunk, bár ez is függ a mérettől. Minél nagyobb a műanyag medence, annál többe kerül, hiszen a szállítási díjjal is számolnunk kell. Összeségében azonban olcsóbb megoldásnak számít a betonmedencéhez képest.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

2022. november 12.|

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns,

Medence építés árak 2022-ben

2022. július 21.|

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami