Hőszivattyús fűtés és annak működése

A hőszivattyú az a megoldás, ami a jövőben megoldhatná a környezetszennyezés problémáit. Egyre több országban használják, nemcsak hűtéshez, hanem fűtéshez is tökéletesen megfelel.

A hőszivattyú valójában egy fűtő/hűtő berendezés, ami az egyik oldalról kivonja a hőt, majd a másik oldalra szállítja, írja a yetiklima.hu hőszivattyús fűtés bejegyzése. Magyarul: az egyik irányba hűt, a másikba fűt, miközben nekünk csak a szállítás energiájáról kell gondoskodnunk. Ha pedig napelemeket teszünk fel, akkor ez is ingyen kitermelhető.

Ma többféle hőszivattyú létezik, mivel többféle közegből tud energiát előállítani. A közeg lehet föld, levegő és talajvíz, ezeket azonban nem tudjuk bárhol alkalmazni. Miközben levegő minden háznál van, addig egy 100 méteres kutat nem biztos, hogy le tudunk fúrni a kertben, a hozzá tartozó engedélyekről nem is beszélve.

A hőszivattyú használatának előnye abban rejlik, hogy több hasznos energiát (hő formájában) tud szolgáltatni, mint amennyit a működéséhez felhasznál (elektromos energia), ami akár 70%-os megtakarítást is eredményezhet egy hagyományos fűtési rendszerhez, például gázhoz, villamos energiához vagy gázolajhoz képest. A hőszivattyú használatából származó előnyök, valamint a hőszivattyú előnyei közvetlenül kapcsolódnak a környezetvédelmi szempontokhoz, mint például az energiahatékonyság, a megújuló energiák használata, a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez való hozzájárulás vagy a környezetbarát hűtőközegek használata.

Egy másik előnye, hogy a költségeinkből kiiktathatjuk a fosszilis tüzelőanyag-szolgáltató teljes számláját, az ebből következő adókkal és díjakkal együtt.

A hőszivattyú működési elve

A hőszivattyú egyértelmű példája a hűtőszekrény. Ebben az esetben a hő a hűtőszekrény belsejéből (csökkentve annak hőmérsékletét) a külső térbe kerül, növelve a helyiség hőmérsékletét. A használati meleg víz előállítására szolgáló hőszivattyú esetében a működés hasonló: a gáz hőt vesz fel a környezeti levegőből, és azt egy kondenzátoron keresztül átadja a víztároló tartályba.

A hőszivattyú működési elve a termodinamika elvein alapul, és 4 lépésre osztható:

Az első lépésben a hűtőközeg alacsony hőmérsékleten és alacsony nyomáson, tehát folyékony állapotban van. A környezeti levegőből beszívott levegő áthalad a párologtatón, ahol a hűtőközeg felveszi a környezeti levegő hőmérsékletét és megváltoztatja az állapotát. Ugyanakkor a levegő alacsonyabb hőmérsékleten távozik.

A hűtőközeg gőz formájában, de még mindig alacsony nyomáson érkezik a 2. lépéshez. A kompresszoron való áthaladás nyomásnövekedést okoz, ami a hőmérséklet növekedésével jár.

Ennek eredményeként a gőz magas energiájú állapotban keletkezik (a párologtatóban lévő levegő hőjéből és az elektromos energia hőenergiává történő átalakításából származó hőből). Ez a gőz a 3. lépésben a kazán mentén elhelyezett kondenzátoron keresztül kering, ahol az összes energiát átadja a felgyülemlett víznek, így visszatér folyékony állapotba.

A folyamat utolsó lépésében a már folyékony halmazállapotú hűtőközeget átvezetik a tágulási szelepen, hogy a folyadékot a kezdeti állapotában, azaz alacsony nyomáson és alacsony hőmérsékleten kapják meg. Így a folyamat újra indítható.

A működés előnyei és hátrányai

Magyarországon leginkább a levegő-levegő hőszivattyús fűtés terjedt el. Ilyenkor a levegőből nyerik ki a hőt, és sokan csak hőszivattyús klímának hívják. Igaz, hogy hasonlít a légkondikhoz, viszont sokkal jobb hatásfokkal dolgozik. Az inverteres készülékek nyáron lehűtik a lakást, télen pedig gondoskodnak a fűtésről. Ezek a készülékek könnyedén megbirkóznak a -20 fokokkal is, tehát hazánkban is használhatók.

Ilyenkor a telepítés gyorsan zajlik, nem kell hónapokig tervezgetni. A kedvező árak is hozzájárulnak a vásárláshoz, ráadásul a működése is megbízható. Elég, ha évente egyszer vagy kétszer gondoskodunk a karbantartásról. A könnyű kezelhetőség hab a tortán, tényleg bárki használhatja.

Ahogy mindig, a hátrányokkal is számolni kell. A levegő-levegő hőszivattyúnál meg kell birkózni az alacsony alapzajjal, ami az áramlásból származik, bár egy idő után megszokja az ember. Azt is meg kell szokni, hogy a lakásban vagy házban enyhe szellő fúj az arcunkba. Vannak olyan egészségügyi problémák, ahol ez zavaró lehet.

Innentől kezdve minden rendszernek megvannak a saját előnyei és hátrányai, amit a telepítés előtt át kell gondolni. A víz-víz hőszivattyú magas elvárásokat támaszt a talajvízzel szemben, mivel a felhasznált vizet vissza kell juttatni a helyére. A talajkollektoros kialakításnál hatalmas földterületre van szükségünk, ahol a telepítés is macerás, ráadásul utána nem lehet semmit fölé építeni.

Mégis, általánosságban elmondható, hogy a hőszivattyús fűtés sokkal hatékonyabb a többi rendszernél. Gazdaságos, mivel nem kell hozzá kémény, nincs szükség fűtőanyagra, nem kell gázbekötéssel számolni, és a havi működése is olcsóbb. Ráadásul a ház értékén is bőven emel, ami vagy az eladás során térül meg, vagy a használat során.

Igen, a hőszivattyús fűtési rendszer megéri, még akkor is, ha számolunk a hátrányaival.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

2022. november 12.|

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns,

Medence építés árak 2022-ben

2022. július 21.|

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami