A medencefedés típusai, medence takaró fajták

Egy jól megválasztott medencefedő csökkenti a vízfogyasztást. Ennek az egyszerű találmánynak köszönhetően nem kell a vízszint csökkentése miatt izgulni, mivel sokkal nehezebben fog párologni, és a vízfogyasztási költségek sem emelkednek. Mindez a vegyszerfogyasztásra is hatással van, hiszen a vegyi anyagok mennyisége 35-60 százalékkal is csökkenhet. Ezáltal elbúcsúzhatunk a könnyező szemektől és a tüsszögéstől is.

A Mapfre szerint a medencefedő jó hőmérsékleten tartja a vizet. Úgy fogjuk érezni, hogy a víz egy kicsivel melegebb, és az éjszaka során sem fog kihűlni. Az sem utolsó szempont, hogy könnyebb lesz a takarítási is, mivel a fedél megállítja a leveleket és az ágakat, így nem fog megtelni a vizünk. Ez egyet jelent pár szabad órával, hiszen nem kell mindig a takarítással kezdenünk a napot, tehát csökkenti az ismétlődő karbantartást.

Bárhogy is nézzük, a medence takaró csökkenti a költségeket, írja a drbertenyimedence.hu. Bár a beszerzése pénzbe kerülhet, valójában egy olyan befektetésről van szó, amely idővel megtérül. A kiadások közül a következők csökkennek: villamosenergia-fogyasztás, mivel nem kell folyamatosan bekapcsolni a fűtést; a vegyszerek és a víz fogyasztásának csökkentése.

Az sem utolsó dolog, hogy nagyobb biztonságot nyújt. Ha vannak otthon gyerekek, az állandó veszélyt jelent, mivel bármelyik pillanatban beleshetnek. A fedéllel biztosak lehetünk benne, hogy sem a kicsik, sem a háziállatok nincsenek kitéve a vízbe esés veszélyének. A takarók leggyakoribb anyagai közé tartozik az üvegszálas háló, és vannak olyanok is, amelyek négyzetméterenként több mint 18 kilogramm súlyt bírnak el. Már csak azt kell eldönteni, hogy melyiket választjuk.

A leggyakoribb medencefedők

A szolár medence takaró fólia a legelterjedtebb típusok közé tartozik. Rengeteg előnye van, amik közül a legfontosabb, hogy emeli a víz hőmérsékletét. A szolár takaró lényege, hogy a buborékos felével vékony levegőréteget képez a víz és a fólia között, ami az üvegházhatás elvén működik. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor könnyen megakadályozzuk a párolgással járó vízveszteséget és hőmérsékletcsökkenést, ugyanakkor a vegyszerekből is kevesebbet kell alkalmaznunk.

A biztonsági medence takaró fő szerepe a biztonság és a komfortérzet növelése. Azoknál a házaknál alkalmazzák, ahol gyerekek vagy házi állatok vannak. Használatával nem kell folyamatosan a kertet néznünk, mivel biztosan elkerüljük a baleseteket. Egy olyan takaróról van szó, aminek kötelezőnek kéne lennie, mivel a legerősebb kamionponyvából készül, amihez alumíniummerevítések is járnak, és akár 50 kilogrammnyi terhelésnek is könnyedén ellenáll.

A téli medence takaró egy speciális anyagból készül, és kimondottan a hideg időre szánják. Viszonylag olcsó eszköznek számít, ugyanakkor érdemes beszerezni, mivel így a medence vize egész télen tiszta marad, és sokkal könnyebbé válik a tavaszi nagytakarítás. Általában polietilén fóliából készül, ami szó szerint mindennek ellenáll, és a medence téliesítésének az alapja.

Különbségek a medence takarók között

Az első lépés mindig a személyes igényeink felmérésével kezdődik. Egyesek az olcsóbb megoldásokat keresik, ami a szolár takaró lehet, viszont biztonsági szempontokból nem a legelőnyösebb. Fontos tudni, hogy a medence fedés műanyagból készült fedéssel is megoldható, bár ez kevésbé időtálló anyag. Ha az esztétika is a személyes igényeink közé tartozik, akkor ki lehet próbálni a redőnylamellás-motoros fedést is, ami kimondottam mutatós lesz, bár a költségeket tekintve egy kicsivel többet kell ráköltenünk.

Sokan szeretik az eltolható polikarbonát fedést is, ami az összes korábban bemutatott előnyöket ötvözi. A használatával májustól szeptember végéig kitolódik majd a fürdőzési idő, és a hűvösebb napokon is élvezhetjük a pancsolást. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell a takarítás miatt vesződnünk, nemcsak pénzt fogunk megspórolni, hanem a vegyi anyagokat is. És végül a legnagyobb előnye, hogy akár kulcsra zárható is lehet, így ez a legbiztonságosabb megoldás az otthoni használathoz.

Az egyedi igényekhez is lehet alkalmazkodni

Ha egyedi igényeink vannak, akkor nem mindegy, hogy milyen medence takarót választunk. Az eltolható polikarbonát sokféle méretben és formában megvásárolható, így szinte minden házhoz passzolni fog. Vannak alacsonyabb és magasabb típusok, valamint íves és szögletes oldalúak. Mégis, leginkább azt kell néznünk, hogy minél jobban kihasználja a helyigényt.

Összességében elmondható, hogy a medence lefedése csökkenti a víz karbantartási munkálatait, és segít megelőzni annak romlását. A medence lefedésekor olyan takarót kell alkalmazni, amely nem engedi át a fényt, hogy megakadályozzuk az algák elszaporodását, a hőmérséklet csökkenését és a felesleges szennyeződéseket, bár érdemes tudni, hogy a vizet továbbra is kezelni és tisztítani kell majd.

A megfelelő takaró kiválasztása nem tartozik a legnehezebb feladatok közé, de jó, ha figyelembe vesszük a személyes igényeinket, és a medence különböző tulajdonságait. Ezáltal biztosan megtaláljuk a számunkra ideális modellt.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

2022. november 12.|

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns,

Medence építés árak 2022-ben

2022. július 21.|

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami