A biztonságérzet hiánya az egészségre is hatással van

Egy hosszú iskolai, munkahelyi vagy hétköznapi nap után nincs is annál megnyugtatóbb, mint hazatérni, hogy kipihenjük magunkat. A saját térnek a nyugalomról kellene szólnia, azonban sok ember feszengve várja az estét.

Tény és való, hogy Magyarország nem tartozik a rossz hírű országok közé, azonban mindenki hallott már lopásokról és betörésekről. A falusi környéken teljesen általánosnak számít a riasztórendszer vagy a térfigyelő kamera, de ettől még nem mindenki nyugszik meg teljesen. Honnan tudjuk, hogy túl sokat néztük a híreket? Milyen hatással van az egészségünkre, ha túl nagy hangsúlyt fektetünk a zárakra és a kamerákra?

Biztonság hiánya és stressz

Az egyik vagy másik oldalra nézni, mielőtt átlépnénk a bejárati ajtó küszöbét, állandóan elfordítani a fejünket, hogy ellenőrizzük, van-e valaki mögöttünk, amikor éjszaka az utcán sétálunk, otthon hagyni egy ékszert, amit mindig szerettük, elkerülni azokat a környékeket vagy utcákat, ahol korábban félelem nélkül sétáltunk, nem járni a megszokott helyekre, mert félünk, hogy bűncselekmény áldozatává válunk, gyanakodni mindenkire…

Aki így éli az életét, az állandó készültségben van. Ez akkor történik, amikor a bizonytalanság érzése eluralkodik az emberen, és amikor ezek a félelmek elterjednek a gondolatainkban, nagyon nehéz visszanyerni a nyugalmat és a normalitást (függetlenül attól, hogy jogosak-e vagy sem).

Sok háztulajdonos, aki korábban a bűnözést valami távoli dolognak tekintette, kezdi azt gondolni, hogy ő is szerepel a bűncselekmények áldozatainak listáján. Ez az érzés szorongáshoz vezethet, és tovább súlyosbítja (ami mindig így van, amikor a bűnözési ráta megugrik) a rablásokról, veszélyes bandákról, gyilkosságokról szóló álhírek terjedése, amelyek csak még több félelmet és aggodalmat akarnak kiváltani a lakókban.

Minden összeomlik, amikor az emberek nagy többsége meg van győződve arról, hogy a biztonsághoz való jog, amelyet az illetékes hatóságoknak garantálniuk kellene, eltűnt. Azok járnak a legrosszabbul, akiken a bizonytalanság érzése eluralkodik, akiket felzaklatnak vagy befolyásolnak a városban elkövetett bűncselekményekről szóló jelentések. Ilyenkor erős érzelmi reakciókra számíthatunk, valamint túlzott védekezési mechanizmusokra. Ha azt mondogatjuk, hogy mi is áldozatok lehetünk, akkor meg akarjuk védeni magunkat.

Az emberek bizonytalansága abból ered, hogy egyre több mindent tartanak társadalmilag veszélyesnek, fenyegetőnek vagy a riadalom tárgyának. Ilyenkor jelentkeznek a védekező mechanizmusok, ami rasszizmushoz és nagy veszekedésekhez vezethet. Amikor a bizonytalanság érzése eluralkodik, a reakciók nagyon gyorsan változnak, még akkor is, ha amúgy nem lenne indokolt. Azt is figyelembe kell venni, hogy a megszállott emberek a hírektől is szoronghatnak, ami azt jelenti, hogy meg kell tanulniuk lezárni a tévét. A legrosszabb, hogy az idő múlásával a saját lakásunkban is rettegni fogunk.

Küzdjük le a szorongást, tegyük biztonságosabbá az otthonunkat

Az évek során a biztonsági rendszerek sokat fejlődtek, és a modern rendszerek sokoldalúbbak, mint valaha. A digitális biztonsági kameráktól a távirányítású zárakig sok biztonsági riasztórendszer automatizált és egy alkalmazáson keresztül vezérelhető. Ezáltal bármikor hozzáférhetünk az otthonunkat érintő legfontosabb információkhoz.

A betörők általában azokhoz a házakhoz mennek, ahol látszik, hogy sok értékes holmival fognak kijönni. Ha úgy tűnik, hogy nálunk nem találnak túl sok mindent, az elég lehet ahhoz, hogy a betörők tovább álljanak a következő házhoz. Ha szép autónk van, tartsuk a garázsban. Ha nagy tévénk van, éjszakára tartsuk csukva az ablakokat. Ha most vettünk valami újat és drágát, ne hagyjuk a dobozát az utcán. Az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy a házunk legyen a legkönnyebb célpont.

A rejtett kulccsal az a probléma, hogy olyan helyre kell tenni, ahol viszonylag könnyű megtalálni és megjegyezni, ez azonban megkönnyíti a betörők dolgát is. Hiába árulnak szuper műsziklákat, a betörők is látják ezeket. Ehelyett válasszunk inkább olyan intelligens ajtózárat, amelyet kulccsal és egyedi felhasználói kóddal nyithatunk ki. Ezt a kódot megoszthatjuk a barátainkkal és a családtagjainkkal, és lehetővé tehetjük számukra a bejutást pótkulcs nélkül is.

A csapatmunka gondolatát folytatva, ha valamikor hosszabb időre kell elutaznunk, akkor jól jön egy kis extra segítség. A postaláda kiürítése, a fűnyírás, vagy a redőnyök mozgatása olyan dolog, ami távol tartja a betörőket. Az is segít, ha nem osztjuk meg folyamatosan, hogy éppen merre járunk a nagyvilágban, így a közösségi média oldalakon sem fognak leleplezni minket. A lényeg, hogy a ház ne tűnjön üresnek, és ne írjuk meg mindenkinek, ha nem vagyunk otthon.

Ezután csak apróságok maradnak hátra. Kerüljük el, hogy a bokrok túlburjánzanak az ajtók és ablakok közelében, így a betörőknek nem lesz védett módja a beosonásra. A magas kerítések a magánéletet megvédik ugyan, de a rossz szándékú embereket is takarják.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

2022. november 12.|

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns,

Medence építés árak 2022-ben

2022. július 21.|

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami