8 változás, amit a világjárvány hagyott az életünkben, és amit a technológia tett lehetővé

Két évvel ezelőtt az életünk örökre megváltozott. Amikor először hallottuk a globális világjárvány kifejezést, akkor a legtöbben azt hittük, hogy nem lesz rá megoldás. Először csak az arcmaszk használatát szoktuk meg, utána az éttermek QR-kódjai is előkerültek, majd lassan hozzászoktunk a távmunkához.

De túl azon a tagadhatatlan változáson, amelyet a világjárvány kitörése hozott a vállalkozások számára, hogyan változott az átlagember viselkedése az elmúlt évben, amelyet a bezártság és a technológia fejlődése jellemzett? Akár önszántukból, akár a legtöbb esetben kényszerből, az új szokások itt maradnak, és szinte mindig a technológia teszi lehetővé őket. Íme a legfontosabb változások, amelyeket a világjárvány hagyott az életünkben az El País szerint.

Kevesebb fizikai pénzt használunk

A papírpénz eltűnőben van, és nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban. Ha bemegyünk a boltba, akkor pár száz forintot is fizethetünk kártyával, szinte egyáltalán nincs szükség kézpénzre. Tény, hogy az idősebb generáció még mindig a bankautomatákhoz jár, de a mobiltelefonok és az okosórák gyorsan változtatják a helyzetet. Ha pedig külföldre megyünk, akkor mindenképpen készüljünk arra, hogy szó szerint mindenhol fizethetünk a kártyánkkal.

A videóhívások fokozott használata

A videóhívások az első pár hónap idején jelentek meg, és akkor a magány enyhüléseként használtuk. Ez volt az egyetlen mód, hogy kommunikálni tudjunk a szeretteinkkel, viszont úgy tűnik, hogy senki sem akar lemondani róla. A videó használata annyira népszerűvé vált, hogy minden korosztály megszokta. Az Ericcson Mobility Report szerint a 60 év felettiek 77%-a tudta tartani a kapcsolatot a családjával és a barátaival ezeknek az alkalmazásoknak köszönhetően, amire a Covid-19 előtt nem igazán volt példa.

A távmunka megháromszorozódott

A hivatalos adatok meggyőzőek: a távmunkában dolgozók néhány százalékáról 2020 második negyedévére 16,2%-ra nőtt a távmunka aránya. Bár ez a szám némileg csökkent, sok vállalat úgy döntött, hogy fenntartja a vegyes lehetőséget, és technológiai eszközöket használ, hogy hatékonyak maradjanak a munkahelyek. Akik pedig elveszítették a munkájukat, vagy éppen új lehetőségeket kerestek, azok is az interneten kötöttek ki. Úgy tűnik, hogy a távmunka és a számítógép használata egyre több embernek tetszik.

Növekszik az e-kereskedelem, bár a ruházati cikkek vásárlása visszaesik

Az e-kereskedelem egy év alatt ugyanannyit nőtt, mint az előző öt évben. A korlátozások, a zárt terektől való félelem, valamint az intuitívabb és egyszerűbb weboldalak kifejlesztése felerősítette az amúgy is növekvő tendenciát, bár ez nem minden ágazatot érintett egyformán.

Míg egyes ágazatok, például az élelmiszerek, az elektronika és a barkácsolás számai szárnyaltak, addig mások, például az utazás, a ruházati cikkek és a sminktermékek zuhanni kezdtek. A mozgás és a társadalmi élet korlátozása meghatározó tényező volt ebben a szemléletváltozásban. Most, hogy megint több szabadsággal rendelkezünk, az emberek még mindig szeretnék használni a kedvenc applikációikat, amikkel bárhol és bármikor elintézhetik a vásárlásokat.

Kevesebb mozi, több Netflix és több podcast

A mozilátogatottság nagyjából 70%-kal, a színházlátogatottság pedig legalább 50%-kal csökkent. Ugyanakkor még mindig több időt töltünk a képernyők előtt: átlagosan 4 órát és 19 percet, ami egy órával több a vírus előtti adatoknál. A képernyő azonban nem egyenlő a játékkal, hiszen sokan a tévé helyett a streaming szolgáltatásokat választják. Amikor minden leállt, akkor még nagyobb szükségünk volt a filmekre, amik a telefonon, a tableten és a számítógépen is elérhetőek. Az emberek megértették, hogy nincs annál jobb, mint kényelmesen elfeküdni, és belemerülni a sorozatokba. Ugyanez mondható el a podcastokról is, amik szintén egyre nagyobb teret hódítanak. Ma már kicsit mindegy, hogy milyen témában szeretnénk fejlődni, mivel szó szerint minden elérhető.

A bárok bezártak, de mi több elviteles ételt rendeltünk

Rengeteg vendéglátóhely zárt be a világjárvány kezdete óta, és sajnos nem mindegyik tudott újra kinyitni. Az ételkiszállítási platformok azonban exponenciálisan növekednek, egyre többen szeretnék a saját lakásukban elfogyasztani a finom falatokat.

A számítógépek eladásai is megindultak

A laptopok iránti kereslet 2020-ban ugrásszerűen megnőtt, akárcsak a nyomtatóké. Ennek a hátterében a távmunka gyors és erőltetett térhódítása áll, valamint az, hogy a fiataloknak is rá kellett csatlakozniuk az online órákra. Ha technológiáról beszélünk, akkor meg kell említeni az okosórákat is, amik egyre több csuklón megtalálhatók.

A telemedicina növekszik

Ma már nem muszáj személyesen bemenni az orvoshoz, és még a recepteket sem kapjuk meg, hanem minden az interneten keresztül történik. Ettől függetlenül az orvosi ellátás egyáltalán nem csökken, hanem inkább egyre több betegnek van rá szüksége. Az egyetlen baj, hogy itt szinte mindenki a személyes viziteket részesíti előnyben.

Megosztás

Az alábbiakat olvastad már?

Érdekességek a nagyvilágból: a készházak története

2022. november 12.|

Napjainkban a lakáspiac az iparosításra összpontosít. Egyre több fejlesztő és vállalat látja, hogy szükség van az előregyártott házakra. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú lakások gyorsabban és hatékonyabban építhetők. A legújabb modellek ráadásul elegáns,

Medence építés árak 2022-ben

2022. július 21.|

A 2022-es év az áremelkedésekről és az inflációról szól, amit a két évvel ezelőtt kezdődő járványhelyzet sem könnyített meg. Ha meg akarjuk egy kicsit érteni ezt a folyamatot, akkor elég, ha visszatekintünk az életünkre, ami